Dostupni linkovi

Sprečen ulazak Garde cara Lazara na Kosovo


به اعتقاد آقای کرباسچی، دولت نهم همیشه دنبال این است که یک دولت استثنائی و شاخص٬ در تاریخ دولت‌های ایران باشد و خیلی از کارهای خود را با این تحلیل انجام می‌دهد. (عکس: ایسنا)
به اعتقاد آقای کرباسچی، دولت نهم همیشه دنبال این است که یک دولت استثنائی و شاخص٬ در تاریخ دولت‌های ایران باشد و خیلی از کارهای خود را با این تحلیل انجام می‌دهد. (عکس: ایسنا)

Samoproklamovana Garda cara Lazara odustala je u nedelju od najavljenog dolaska na Kosovo nakon što je UNMIK zabranio njihovo prisustvo.

Nosilac Srpske Liste za Kosovo i Metohiju, Oliver Ivanović ocenio je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da je skup samoproklamovane Garde cara Lazara u Kosovskoj Mitrovici, koji unedelju nije održan, iako je bio najavljen, beznačajan sa političke tačke gledišta i naglasio je da nije izazvao nikakvu pažnju u Kosovskoj Mitrovici.
“Jedino što se u tome videlo jeste odredjena opasnost da se takav skup organizuje i na drugoj strani, medju Albancima. Svaka takva inicijativa može biti daleko opasnija, pre svega za kosovske Srbe koji žive u malim i izolovanim enklavama. Garda cara Lazara je potpuno beznačajna grupa u političkom smislu koja na ovaj način samo skreće pažnju na sebe, tako da je njihovo ostajanje u Raškoj Ili odlazak u Beograd apsolutno irelevantan za bezbednosnu situaciju na Kosovu”, ocenio je Ivanović. Predsednik Srpskog Nacionalnog Veća ( SNV) severne Kosovske Mitrovice Nebojša Jović za naš program kaže da je sada postalo apsolutno jasno da ovim skupom Srbija i srpski narod ništa ne bi dobili i da je odlaganjem skupa Garde cara Lazara u Kosovskoj Mitrovici stavljena tačka na priču koja je, kako je kazao, bila predimenzionirana.


“Mislim da je sada vreme da se UNMIK, albanski političari i srpska diplomatija usredsrede na trenutnu situaciju na Kosovu koja nije ni najmanje ružičasta, što će reći da je Kosovo prepuno raznih terorističkih organizacija poput Albanske nacionalne Armije( ANA). I zaista mislim da je vreme da se otkrije ko stoji iza njih. Jer posle osam godina od ulaska medjunarodnih snaga na Kosovu toj grupi se ne pridaje nimalo pažnje u smislu da se pronadje, razotkrije i razoruža kako bi srpski narod mirno dočekao kraj pregovora o statusu Kosova”, kazao je Jović.

Samoproklamovana Garda cara Lazara odustala je u nedelju od najavljenog skupa u Kosovskoj Mitrovici. Pripadnici Garde cara Lazara odustali su od dolaska na Kosovo nakon što je UNMIK zabranio njihovo prisustvo i najavljeni miting. Lider garde Hadži Andrej Milić se vrlo kratko pojavio ispred punkta Rudnica na administrativnoj liniji izmedju Srbije i Kosova, koji kontroliše srpska policija. Milić je sa desetak sledbenika ubrzo napustio ovo mesto, rekavši da ne priznaje nikakve prelaze i da je to još jedan od razloga zašto odustaje od pomenutog skupa.Prema njegovim rečima, pripadnici Garde cara Lazara do daljnjeg ostaju u Raškoj.

XS
SM
MD
LG