Dostupni linkovi

Ništa od skore uspostave punih diplomatskih odnosa


Nakon što je prošlo godinu dana od proglašenja nezavisnog Kosova i četiri mjeseca od kada je Crna Gora priznala to faktično stanje nije došlo do uspostavljanje punih diplomatskih odnosa dvije države.

Kada je Kosovo proglasilo nezavisnost prije godinu dana zvanična Podgorica je saopštila da neće žuriti u saopštavanju svog odnosa prema toj činjenici, dok su opozicione prosrpske stranke održale jedan protestni skup i zahtijevale od vlasti da se usprotivi nezavisnosti Kosova i prikloni se zahtjevima Srbije i Rusije. Osam mjeseci kasnije, odnosno u oktobru, Vlada Crne Gore je donijela odluku o priznanju nezavisnosti Kosova što je rezultiralo demonstracijama opozicionih stranaka koje su okončane uličnim nasiljem, povrijeđenima, uhapšenima i podnošenjem krivičnih prijava protiv izgrednika.

U međuvremenu je zvanični Beograd protjerao iz Srbije ambasadora Crne Gore Anku Vojvodić, te do danas nije došlo do otopljavanje tih odnosa. Takođe se govorilo o razmjeni ambasadora Kosova i Crne Gore, međutim, uslijedila je izjava crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića koji je saopštio da su priznanje crnogorske manjine na Kosovu i obezbjeđenje uslova za povratak nealbanskog stanovništva iz Crne Gore nužna pretpostavka za postavljanje crnogorskog ambasadora u Prištini. Takođe, iz Beograda je stiglo upozorenje da bi otvaranje crnogorske ambasade na Kosovu Srbija smatrala zadiranjem u interese Srbije.

Na pitanje kada će Crna Gora i Kosovo uspostaviti pune diplomatske odnose predsjednik Skupštinskog odbora za međunarodne odnose Miodrag Vuković kaže da to nije sporno, ali uz prethodne uslove koje je saopštio predsjednik Crne Gore:

"Uspostavićemo, to je bez svake sumnje, diplomatske odnose, razmijeniti ambasadore u onom trenutku kada se uobičajeno rečeno slože kockice. Svi sljedeći potezi moraju biti zasnovani na racionalnim razlozima koji ih opravdavaju, jer kao dvije nezavisne države imamo pravo u međusobnoj komunikaciji da zahtijevamo i riješenje određenih obaveza."

Profesor Srđan Vukadinović procjenjuje da bi Crna Gora mogla da uspostavi pune diplomatske odnose sa Kosovom kada se proširi krug zemalja koje priznaju nezavisnost Kosova od sadašnjih 54 države. Do tada Kosovo neće biti država u punom kapacitetu, kaže Vukadinović:

"Tek kada Kosovo, ako bude članica Ujedinjanih Nacija, kada bude članica Evropske unije, kada bude članica Međunarodnog monetarnog fonda i svega onoga što podrazumijeva puni kapacitet u tom smislu je moguće očekivati poboljšanje odnosa i uspostavljanje punih diplomatskih i političkih odnosa i Crne Gore i Kosova, znači uspostavu ambasada i u Podgorici i u Prištini i uspostavu ostalih odnosa. Sve dok je ovako Kosovo će biti jedna država koja je i država i nije država, odnosno nije država u punom kapacitetu."

Predsjednik Demokratskog saveza u Crnoj Gori Mehmed Barthi kaže da nije u radu da Crna Gora postavlja uslove Kosovu kako bi bili uspostavljeni njeni puni diplomatski odnosi. Barthi kaže da će Crna Gora od odlaganja imati štetu kao što je, kako kaže, imala štetu kada je odugovlačila sa priznanjem Kosova:

"Smatram da to nije u radu. To ide opet na štetu same Crne Gori i naravno tih odnosa. Kašnjenje u prizanavanju je išlo na štetu Crne Gore."

Magistar na međunarodnim odnosima Agron Camaj ocijenjuje da je bilo logično da Crna Gora prizna nezavisnost Kosova kako zbog njene pozicije na Balkanu tako i u sklopu evroatlantskih integracija. Camaj očekuje da među političarima dvije države bude postignut dogovor o uspostavaljanju punih bilateralnih odnosa:

"Moramo primijeniti da u Crnoj Gori postoji određeni pripadnika albanske nacionalne manjine koja je u svakom momentu teške borbe za crnogorsku nezavisnost bila element koji je doprinosio miru i stabilnosti čak i u onim najtežim uslovima. Takođe, pozicija Crne Gore na Balkanu zahtijevala ja priznanje, a sada je, smatram, na političarima da govore o važnim elementima koji krase, nadam se, dobre, korektne, bilateralne odnose dvije susjedne države, a sve u cilju zajedničkog puta ka Evropskoj uniji, ne samo ove dvije države, nego cjelokupnog regiona."

XS
SM
MD
LG