Dostupni linkovi

Prekogranični šverc glavni problem


Direktori policija Crne Gore i Kosova Veselin Veljović i Špend Madžuni u Podgorici, 30. septembra 2011.
Direktori policija Crne Gore i Kosova Veselin Veljović i Špend Madžuni u Podgorici, 30. septembra 2011.
Sprječavanje prekograničnog šverca i organizovanog kriminala i bezbjednost pograničnog pojasa ključni su izazovi policija Crne Gore i Kosova. Saradnja bezbjednosnih institucija dvije susjedne države je ocjenjena profesionalnom, ali je potrebno unaprijediti u cilju bezbjednosti građana regiona.

Dešavanja na sjeveru Kosova i implikacije na bezbjednost i sigurnost građana i službenika koji rade u pograničnom dijelu između Crne Gore i Kosova bili su ključna tema razgovora direktora policija Crne Gore Veselina Veljovića i Kosova Špenda Madžunija.

Veljović je saopštio da je dobio uvjeravanja svog kolege sa Kosova da će kosovska policija učiniti sve u cilju bezbjednosti građana na pograničnom prostoru.

"Zaključili smo da je to jedno vrlo kompleksno i značajno pitanje ali i dobili visoko profesionalno uvjeravanje i garanciju da će nadležne
Govoreći o nasilju i događajima na sjeveru Kosova, Madžuni je ocjenio da je bezbjednosna situacija generalno stabilna.
službe bezbjednosti učiniti sve što je potrebno da se svi građani i Crne Gore i Kosova na tom pograničnom prostoru osjećaju sigurno i bezbjedno, a te aktivnosti će pratiti naše službe i naši operativni centri koji će ostvarivati neposrednu komunikaciju", rekao je Veljović.

"Mi ćemo svim svojim kapacitetima garantovati vladavinu prava i zakona u ovim zemljama , da imamo jednu bezbjednost na graničnoj liniji, kao što je gospodin Veljović rekao. Kosovska policija zajedno sa međunarodnim faktorima stara se da imamo jednu bezbjednu zonu na sjeveru Kosova", poručio je direktor policije Kosova Špend Madžuni.

Govoreći o nasilju i događajima na sjeveru Kosova, Madžuni je ocjenio da sve informacije kosovske policije i međunarodnih organizacija na Kosovu govore da je bezbjednosna situacija generalno stabilna.

"Kao što sam rekao, institucije bezbjednosti, i one domaće i one strane, su tamo i preduzimaju sve neophodne radnje da se stvore normalni uslovi sa aspekta bezbjednosti na sjevernom dijelu Kosova. Incidenti koji su se dešavali u zadnje vrijeme, mi smo se na najbolji način nosili sa tim . Imamo sjajnu komunikaciju sa međunarodnim organima i sa operativnog aspekta odličnu koordinaciju. Sve u svemu sistem bezbjednosti je u normalnim parametrima", rekao je Madžuni.

Milionske štete u budžetu

Ključni problem između Crne Gore i Kosova predstavlja prekogranični šverc raznih vrsta roba za koje su direktori obije policije saopštili da će sarađivati na sprječavanju tih pojava.

Direktor Policije Kosova Špend Madžuni
Nedavno su objavljeni egzaktni podaci i o fiktivnom i lažnom izvozu nafte i naftnih derivata iz Crne Gore na Kosovo. Prema tim podacima, iz Crne Gore je ka Kosovu izvezeno oko 3.000 šlepera nafte ili blizu 60 miliona eura, a kosovska carina je evidentirala ulaz svega polovinu tih pošiljki, što znači da je u Crnoj Gori prijavljen lažni tranzit, a prema procjenama crnogorski budžet je za tri godine oštećen za oko 20 miliona eura.

Na pitanje da li je pokrenuta istraga u tom slučaju Velelin Veljović je rekao:

"Crnogorska policija i nadležni organi u Crnoj Gori, prije svih tužilaštvo, provode aktivnosti oko izvoza nafte preko graničnog prelaza Kula na Kosovo i mi smo se obratili nadležnim organima države Kosovo, policijskoj organizaciji i i carini u dijelu prikupljanja podataka i informacija neophodnih za vođenje profesionalne istrage i u tom pravcu aktivnosti sada vodi nadležno tužilaštvo."

Direktor kosovske policije Špend Madžuni kaže da je kosovska policija dostavila dokumentaciju Crnoj Gori oko ovog slučaja.

Povodom informacije da je granični kosovski policajac Ljuan Ademaj izvršio samoubistvo, te da je u oproštajnom pismu naveo da nije mogao da podnese pritisak funkcionera koji su uključeni u šverc, šef kosovske policije je rekao da je istraga u toku.

"Slučaj samoubistva navedenog policajca je još pod istragom i o ovom slučaju prikupljamo potrebne informacije. Istina je da smo na mjestu događaja našli parče papira na kojem je nešto napisano. To je uzeto na razmatranje sa aspekta istrage i to su generalne informacije koje se nalaze u tom pismu. To ne dokazuje da su političari umiješani u dio krijumčarenja", rekao je kosovski ministar.
XS
SM
MD
LG