Dostupni linkovi

Promenjena realnost


Iz Vlade Srbije je poručeno da nema potrebu da traži dozvolu za boravak svojih predstavnika na Kosovu i to je odgovor Beograda na to što je Priština zabranila posetu ministru za Kosovo iz Vlade Srbije i upozorila da zvaničnici iz Beograda moraju da traže odobrenje za ulazak na Kosovo.

Posmatrači potez Prištine vide kao odraz nove političke realnosti, ali i kao političku zloupotrebu, jer je uskraćena poseta zvaničniku Srbije koji je sa Kosova.

U nadležnom Ministarstvu za Kosovo i Metohiju u Beogradu kažu da je odluka Prištine, da zvaničnici Vlade Srbije moraju od kosovskih vlasti da traže dozvolu za boravak na Kosovu, u funkciji sprovođenja plana Martija Ahtisarija. Zvonimir Stević, šef vladinog Koordinacionog tela za Kosovo i Metohiju:
“Istovremeno to je jedan od vidova pritisaka na međunarodnu zajednicu da ozvaniči jednostrano proglašenu i pravno nevažeću nezavisnost Kosova. Kao i grubo gaženje Rezolucije Saveta bezbednosti UN 1244 i pokušaj miniranja Ban Ki Muna od šest tačaka. Uporedo sa ovom neodrživom i politički štetnom odlukom na Kosovu su učestala višednevna isključenja struje srpskim naseljima, kao i fizički i oružani napadi na Srbe. Sve to obavezuje UNMIK, KFOR i EULEKS da reaguju adekvatno i bez odlaganja.”

Koriste još jednu priliku da pokažu da su država, i da se oni moraju pitati, i od njih da se traži odobrenje. Oni bi jedva dočekali da daju to odobrenje, samo stvar je u tome što im to niko neće tražiti.
Zabrana ulaska na Kosovo ministru iz Vlade Srbije i upozorenje zvaničnicima iz Beograda da za posete moraju da traže odobrenje Prištine usledila je par dana nakon godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova. 17. februara pored ministra za Kosovo i Metohiju u Zvečan su otputovali i članovi Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i poslanici opozicionih Demokratske stranke Srbije i Srpske napredne stranke. Prisustvovali su sednici Skupštine zajednica opština Kosova na kojoj je usvojena Deklaracija o suverenitetu Srbije na celoj teritoriji, kojom je potvrđen ustavni položaj Kosova i Metohije u Srbiji. Jedan od poslanika koji je putovao na Kosovo tog 17. februara je i Božidar Delić iz Srpske napredne stranke. Delić kaže da nijedan zvaničnik ne sme da traži dozvolu jer bi to značilo priznanje Kosova kao države:
“Ja ću uvek ići kad budem bio u prilici, i kad tamo budem imao posla, i kad budem imao vremena. Kada bih morao od njih da tražim dozvolu onda nikad više ne bih ni otišao. Koriste još jednu priliku da pokažu da su država, i da se oni moraju pitati, i od njih da se traži odobrenje. Oni bi jedva dočekali da daju to odobrenje, samo stvar je u tome što im to niko neće tražiti. Ako svi budu jednoglasni i kažu nikad mi nećemo tražiti dozvolu od njih, a oni neka probaju da nas zaustave. O tome će onda oni voditi računa.”

Obaveza prijavljivanja UNMIK-u dolaska zvaničnika iz Beograda postoji još od ranije, i to je tretirano kao pružanje obezbeđenja. Ali u suštini se radilo o prijavljivanju, objašnjava za naš program Dušan Janjić, direktor Foruma za etničke odnose. Problem koji se sada pojavljuje je promenjena realnost, kaže Janjić:
“I da je uspostavljena nekakva liberalna priča, gde su zvaničnici iz Beograda mogli da dođu samo uz prethodnu najavu. Tu obavezu je Beograd dobrim delom zaboravio, zanemario, čak i zloupotrebio. Govorim o onom periodu pred kraj Koštuničine vlade kada su Samardžić, Dinkić išli šumskim putevima i pokazivali na RTS-u koliko su sposobni. Sam UNMIK je najavljivao zaoštravanje te obaveze. Sada su te nadležnosti, koje je ranije imao UNMIK, prešle na kosovske vlasti i eventualno EULEKS. Ova politička galama koju dižu Tači i ostali u suštini služi da primora Beograd da se obraća ubuduće, ako ne Prištini, onda EULEKSU.”
Ministar Goran Bogdanović, koji živi sa porodicom u Lešku, u opštini Leposavić, na severu Kosova, rekao je da odluka privremenih institucija u Prištini predstavlja primer namere da se Srbima, žiteljima Kosova, onemogući da borave čak i u svojim kućama. Pored Bogdanovića i njegovi saradnici su sa Kosova. Zvonimir Stević, šef Koordinacionog centra:
“Videćemo kako će to izgledati u praksi, a pošto smo stanovnici i građani Kosova i Metohije mislim da na početku 21. veka ne bi trebalo da ima problema kada je sloboda kretanja jedno od osnovnih prava.”

Ako postoji neko ko živi na Kosovu kao Goran Bogdanović, a obe strane pretenduju da je Kosovo njihovo, onda je pitanje kako se to oni odnose prema svom građaninu. Očigledno je iz retorike Tačija da njemu ne pada na pamet da sever tretira kao svoje građane.
Zato i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u ponašanju Prištine vidi pored političke upotrebe i zloupotrebu:
“Ako postoji neko ko živi na Kosovu kao Goran Bogdanović, a obe strane pretenduju da je Kosovo njihovo, onda je pitanje kako se to oni odnose prema svom građaninu. Očigledno je iz retorike Tačija da njemu ne pada na pamet da sever tretira kao svoje građane, što govori o realnosti da bi međunarodna zajednica morala da prihvati tu realnost da je Kosovo razdeljeno, i da bi verovatno trebalo fleksibilnije da se vode razgovori kada, kako, kojim mehanizmima će se Kosovo, pa i državni činovnici sa Kosova, koji rade u Srbiji, staviti pod pravni režim takozvane nove realnosti, odnosno nezavisnog Kosova.”
Krajem prošle nedelje u izjavi koju je emitovala Radio televizija Kosova ministar unutrašnjih poslova Zenun Pajaziti rekao je da je Vlada Kosova zabranila posetu ministra za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića pošto je on mnogo puta u dosadašnjim posetama pozivao kosovske Srbe da ne poštuju institucije Kosova.
XS
SM
MD
LG