Dostupni linkovi

Nezavisno Kosovo i asimetrična veza sa Srbijom?


Angela Merkel između Vladimira Putina i bivšeg sovjetskog lidera Gorbacheva u Wiesbadenu, 15. oktobra, 2007. Pored raketnog štita, budućnost Kosova je jedna od tema ovog susreta.

Kompromis će se postići na osnovu stavova Beograda - o suštinskoj autonomiji i Prištine - o dobrosusedskim odnosima dve suverene države, tvrdi jedan analitičar.

I dok politički predstavnici Kosova u izjavama u okviru 120 dana pregovora o statusu govore da je nemoguće doći do kompromisa o rešavanju statusa Kosova i da neće prihvatiti ništa što nije nezavisnost, politički analitičari u Prištini ističu kako poslednja kretanja u pregovorima o statusu Kosova nagoveštavaju mogućnost postizanja sporazuma i jednog prelaznog rešenje koja će uvažavati stavove obeju strana, ali će takođe obezbediti suverenitet Kosova.

Politički analitičar Ramush Tahiri, kaže kako su izgledi za kompromis realni.

«Kompromis će se postići na osnovu stavova koje su predstavili Beograd - o suštinskoj autonomiji i Priština - o dobrosusedskim odnosima dve suverene države, kaže Tahiri ističući kako će to biti jedna asimetrična veza, ali i nadzirana nezavisnost Kosova i suverenitet albanskog naroda Kosova.

Tahiri kaže kako će se dogovoriti prelazno trogodišnje rešenje, koje će trajati do pronalaženja konačnog rešenja ili evroatlanskih integracija gde će Kosovo i Srbija ići zajedno.

I Migjen Kelmendi, analitičar iz Prištine kaže da ako se imaju u vidu samo stavovi i pozicije strana u pregovorima, nemoguće da bude kompromisa, međutim prema njemu kompromis je moguć.

«Ja sam od početka pripremljen da će Kosovu biti predložen neki kompromis, od strane međunarodne zajednice. Kosovo treba da se složi sa idejom da treba popustiti u nekim pozicijama i to je oročavanje priznavanja statusa i realnosti na Kosovu, čiji su deo i enklave».

On ističe kako građani Kosova treba da su spremni da ono što može biti građansko rešenje za Kosovo, a to je kompromis koji neće zadirati u ideju nezavisnosti, ali će zadirati u suštinu i definisaće ono što mi nazivamo nezavisnost, kaže Kelmendi.

Kelmendi ističe da će to biti predlog koji će proizići iz međunarodne zajednice a ne i strana u pregovorima.

«To treba da dođe samo kao rezultat međunarodnog stava i ja ne verujem da to može proizaći iz ovih pregovora, ali ja predviđam napor međunarodne zajednice da stranama nametne jednu soluciju koja neće zadirati u ideju nezavisnosti, ali može ograničiti način interpretacije međunarodnog priznavanja, možda oročavanjem procesa priznavanja nezavisnosti. Tražiće se kompromisi koji se odnose na suštinu nezavisnosti kako je mi shvatamo».

Ramush Tahiri kaže kako ima nade da se proces statusa zaokruži do 10. decembra, jer se očekuje da će se razgovori koji su zakazani za 22. otobar nastaviti odmah na početku novembra i oni će biti još intenzivniriji tokom celog novembra.

XS
SM
MD
LG