Dostupni linkovi

Kosovski Srbi između dve vatre


Priština: predizborni poster sa slikom lidera najveće opozicione partije, Hašima Tačija.
Priština: predizborni poster sa slikom lidera najveće opozicione partije, Hašima Tačija.

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća (SNV) severnog Kosova strahuju od manipulacija oko odziva birača na kosovskim izborima 17. novembra.

Predsednik SNV-a severnog Kosova Milan Ivanović rekao je za radio Slobodna Evropa da će u subotu SNV "u par navrata" izlaziti sa tačnim podacima koliko Srba je izašlo na izbore.
"Pratićemo i kontrolisati taj broj izašlih da ne bi mnogo pokrali. Izlazićemo u subotu, bar u par navrata, sa tačnim podacima koliko je Srba izašlo u ovim našim opštinama od Leposavića do severne Mitrovice," najavio je on.
"Dobićemo verovatno i određeni broj saopštenja iz unutrašnjosti, pa će SNV saopštiti koliko je Srba izašlo na birališta u ostalim delovima Kosova i Metohije", dodao je Ivanović.


Ivanović je ponovio stav SNV da Srbi ne treba da izađu na kosovske izbore, jer ne postoje uslovi za to, jer, kako je rekao, ključni stavovi iz Rezolucije 1244 SB UN nisu ispunjeni.
"Pored toga, ovi izbori prejudiciraju buduće rešenje u smislu nezavisnosti (Kosova) i SNV poziva Srbe da ne učestvuju na izborima za institucije koje najavljuju jednostrano proglašenje nezavisnog Kosova", rekao je on.
"Ako su Srbi protiv nezavisnog Kosova, a jesu, onda ne treba da učestvuju na izborima koji treba da promovišu nezavisnu državu na teritoriji države Srbije," poručio je Ivanović.


Potrparol OEBS-a na Kosovu Sven Lindholm izrazio je nadu da će svi glasački centri na severu Kosova biti otvoreni u subotu 17. novembra.
“Postoje planovi, ideje jer je pravo glasanja najjednostavnije osnovno demokratsko pravo i želimo da obezbedimo da svako na Kosovu, bez obzira gde živi, ima mogućnost da glasa ako želi. Trenutno se još uvek nadamo da će škole biti otvorene kao glasački centri i glasačke stanice ali ukoliko ne budu otvorene u subotu, onda će biti alternativnih rešenja,” kazao je on.

Bez nezavisnosti Kosovo ne može ka EU

Bez nezavisnosti Kosovo ne može ka EU

Šef Međunarodne krizne grupe Kris Paten upozorio je danas da bi odbijanje nekih članica Evropske unije da priznaju nezavisnost Kosova sprečilo da se ono integriše u EU, a doneće i velike nevolje Srbima u enklavama na jugu pokrajine, prenosi Beta.

U autorskom članku "Evropa mora da stane uz Kosovo" za današnje "Hospodarske novini" iz Bratislave, on je kao najverovatniji scenario kada u decembru završe pregovori Beograda i Prištine naveo da će Kosovo jednostrano proglasiti nezavisnost a priznaće je odmah SAD i najmanje 22 članice EU.

"Ako zemlje EU nisu u stanju da se dogovore oko statusa Kosova, evropska misija će krenuti sa novim hendikepom. Kako će činovnici, policija i sudije iz EU biti u stanju da efikasno rade u zemlji koju neke članice ni ne priznaju", naglašava Paten praktičnu stranu problema nove misije EU na Kosovu.

"Neće moći da se sklope trgovinski sporazumi ili da se pokrene proces koji vodi ka članstvu u EU, kao što je usvajanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju", naglašava Paten i ocenjuje da bi Kosovo nastavilo da postoji u međunarodnom vakuumu ali samo pod drugim imenom.

Paten takođe smatra da bi nepriznavanje nezavisnog Kosova donelo nevolje Srbima, pre svega onima na jugu pokrajine u izolovanim enklavama.

Nejedinstven stav EU prema Kosovu ohrabrio bi, prema njegovom mišljenju, Srbe na severu da probaju da taj deo Kosova pripoje Srbiji, dok bi Srbi na jugu ostali izolovani, čak i bez formalne zaštite koju im nudi Ahtisarijev plan.

"Evropski protivnici kosovske nezavisnosti, pre svega Grčka i Kipar i oni koji se kolebaju, a to su trenutno Slovačka, Rumunija, Španija, Italija i Slovenija, nemaju, naravno, za pokrajinu nikakav alternativni plan," optužuje te zemlje Kris Paten.

"Nikakav recept koji već nije otkriven tokom deset godina predloga i pregovora na svim nivoima. Nije zato preterano da se od njih zatraži da se priključe većini u EU. Rusija ume veoma vešto da u ime Beograda poziva na vernost pravoslavlju ili slovensko bratstvo, ali evropske veze trebalo bi da imaju prednost pred takvim emocijama," poručio je Paten.

XS
SM
MD
LG