Dostupni linkovi

Bajramske poruke o nezavisnosti Kosova


Priština
Priština

Čelnici institucija Kosova i političkih partija poručili su muslimanskim vernicima da Kosovo ide ka sigurnoj budućnosti, formiranju suverene i nezavisne države.

Klanjanjem bajram namaza u džamijama širom Kosova počelo je obeležavanje Ramazanskog ili Fiter bajrama. Hiljade vernika prisustvovalo je centralnoj manifestaciji u Velikoj džamiji u Prištini, koju su vodili najviši verski velikodostojnici.

Pozivi na solidarnost, toleranciju i jedinstvo su glavne poruke verskih i političkih lidera Kosova povodom Ramazanskog Bajrama. Kosovski muftija Naim Trnava je u obraćanju vernicima rekao da jedan narod može opstati samo ako ima moral, a ako ga izgubi izgubiće i sebe. Trnava je poželeo da za sledeći Bajram Kosovo bude nezavisno.

“Tražimo da na Kosovu vlada mir, tolerancija i da svi damo doprinos za bolju budućnost do stvaranja nezavisne države”, rekao je kosovski muftija.

Hiljade muslimanskih vernika prisustvovalo je glavnoj ceremoniji obeležavanja Bajrama u Velikoj džamiji u Prištini. Ceremoniji su prisustovali i politički lideri koji su u čestitkama pozvali na toleranciju, mir i formiranje nezavisne države. Šef UNMIK-a Joakim Riker je pozvao muslimanske vernike na Kosovu na dijalog i saradnju.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je poručio da se bajram obeležava sa zajedničkim ciljem formiranja nezavisne države. “Ovaj Bajram slavimo ujedinjeni oko cilja naroda Kosova za slobodom i nezavisnošću. U ovom osetljivom periodu gradjani Kosova su pokazali zrelost u procesu izgradnje nezavisne, pravne i demokratske države, sa evroatlantskom perspektivom”, kaže se u saopštenju Sejdiua.

Premijer Agim Čeku (Çeku) pozvao je na jedinstvo i hrabrost u donošenju važnih odluka.

“Potrebni su nam hrabrost i volja kako bismo doneli prave odluke u pravo vreme, potrebno nam je i jedinstvo u odlukama koje se od nas očekuju”, kaze Čeku.

Lider opozicione Demokratske partije Kosova, Hašim Tači (Hashim Thaçi) je čestitajući Bajram izrazio uverenje da Kosovo ide ka sigurnoj budućnosti i izgradnji suverene i nezavisne države.

Proslava Bajrama na Kosovu se odvija uoči nastavka pregovora o statusu Kosova, u nedelju u Briselu. Članovi Pregovaračkog tima Kosva imaće direktne razgovore sa predstavnicima Beograda, uz posredovanje medjunarodne “trojke”. Kosovski pregovarači su izjavili da će do 10. decembra postovati pregovarački plan Kontakt grupe, dok će posle tog perioda zatražiti od medjunarodne zajednice da se donese odluka o statusu.

XS
SM
MD
LG