Dostupni linkovi

Gradonačelnik Zvečana radi izmješteno, a dvojica su u zgradama opština


Policija ispred Opštine Zvečan, 30. maj 2023.
Policija ispred Opštine Zvečan, 30. maj 2023.

Gradonačelnik Leposavića Lulzim Hetemi i Sjeverne Mitrovice Erden Atić nalaze se u objektima odgovarajućih opština, saopštili su izvori Radija Slobodna Evrpopa (RSE).

Kako saznaje RSE, predsjednik Opštine Leposavić je od ponedjeljka, 29. maja, ostao u zgradi Opštine iz "bezbjednosnih razloga". Uprkos svim naporima, RSE nije uspio stupiti u kontakt sa Hetemom.

U međuvremenu, predsjednik Ppštine Zvečan Ilir Peci potvrdio je za RSE da radi iz Kancelarije za zajednice u selu Lipe na području ove opštine, a ne iz opštinskog objekta.

"Danas smo ovdje počeli sa radom... Sad, da vidimo", kratko je rekao 30. maja.

Drugi dan zaredom protestuju Srbi u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, protiveći se novim albanskim gradonačelnicima. Takođe traže povlačenje specijalnih jedinica kosovske policije sa severa zemlje.

Tenzije na severu su porasle na severu 26. maja, kada su novi lideri Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, u pratnji policije, ušli u zgrade opštine.

U međuvremenu, 29. maja, demonstranti su se sukobili sa trupama mirovne misije NATO-a na Kosovu, KFOR. U sukobima je povređeno 30 vojnika KFOR-a i desetine demonstranata.

Nakon sukoba u Zvečanu uhapšeno je pet osoba.

Novi albanski predsednici izabrani su na vanrednim izborima 23. aprila.

Ovi izbori su održani nakon ostavke dosadašnjih načelnika opština prošlog novembra. Prethodni predsjedavajući dolazili su iz Liste Srbija - glavne stranke Srba na Kosovu - koja nije učestvovala na izborima i proces su bojkotovali lokalni Srbi.

XS
SM
MD
LG