Dostupni linkovi

Premijer Kosova kaže da je Zapadni Balkan u opasnosti 


Premijer Kosova Albin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti smatra da je Zapadni Bakan u opasnosti od ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je naredio vojnu invaziju na Ukrajinu 24. februara.

Kurti je na konferenciji za novinare u Prištini, nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom (Karl Nehammer), rekao da Kosovo održava jake veze sa zapadnim zemljama i NATO-om, te dodao da je Kosovo zabrinuto ali ne i uplašeno.

"Zapadni Balkan je u opasnosti, na ovim prostorima se već vodi hibridni rat. Sedište Sputnjika je u Beogradu a u Nišu (grad na jugu Srbije) postoji Humanitarni ruski centar, koji je pun ruskih agenata. Zabrinuti smo ali se ne plašimo", rekao je Kurti novinarima 18. marta.

Dodao je i da je austrijskom kancelaru preneo značaj učlanjenja Kosova u Savet Evrope, te značaj evroatlanskih integracija.

Sa druge strane, austrijski kancelar je poručio da Kosovo nije samo, ukoliko bude ugrožena bezbednost i dodao da će se brzo reagovati u slučaju opasnosti.

Nehamer je rekao da je sa kosovskim premijerom razgovarao i o članstvu Kosova u Evropsku uniju (EU).

O srpskim izborima

Govoreći o mogućnostima održavanja srpskih izbora na Kosovu, Kurti je rekao da ne može da zabrani pripadnicima srpske zajednice da glasaju, ali da Ustav i zakoni Kosova moraju da se poštuju.

Srbija 3. aprila organizuje parlamentarne i predsedničke izbore, ali je za sada neizvesno da li će biti održani u srpskim sredinama na Kosovu jer zvanična Priština nije dozvolila otvaranje biračkih mesta 16. januara za glasanje na srpskom referendumu za izmene Ustava u oblasti pravosuđa.

Kako je tada saopšteno, Srbi sa Kosova su mogli da glasaju putem pošte ili Kancelarije Beograda za vezu u Prištini ali su oni svoje pravo ipak iskoristili u nekom od pograničnih gradova u Srbiji.

"Želimo da se na Kosovu poštuju Ustav, zakoni i Rezolucija od 15. januara, ali ne želimo da onemogućimo građani Kosova, koji možda imaju i srpski pasoš, pravo glasa", rekao je Kurti.

Poslanici u Skupštini Kosova su 15. januara usvojili Rezoluciju protiv održavanja referenduma Srbije na teritoriji Kosova a njome se, pored ostalog, od Vlade traži da preduzme neophodne radnje kako bi se sprečilo kršenje suvereniteta i Ustavnog poretka Kosova.

Kurti je ponovio da je u kontaktu sa zemljama Kvinte i Evropskom unijom, te dodao da ne očekuje nemire na dan srpskih izbora 3. aprila. Kurti je i 15. marta rekao da je njegova Vlada u kontaktu sa ambasadorima zamalja Kvinte i Evropskom unijom oko pronalaženja rešenja za održavanje srpskih izbora.

Međunarodna zajednica je od Kosova u nekoliko navrata tražila da dozvoli Srbima na Kosovu da glasaju na izborima koje organizuje Srbija.

Poslednji parlamentarni izbori, koje je Srbija organizovala u srpskim sredinama na Kosovu održani su 21. juna 2020. godine.

Tada je, po ustaljenoj praksi, misija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) na Kosovu prikupljala glasačke listiće.

Ova praksa prikupljanja glasačkih listića je ustanovljena 2017. godine, i do sada je postojala dozvola kosovskih vlasti za tako nešto.

XS
SM
MD
LG