Dostupni linkovi

Vlada Kosova dozvolila zamenu srpskih vozačkih dozvola za kosovske


Automobili u Severnoj Mitrovici, Kosovo (foto arhiv)
Automobili u Severnoj Mitrovici, Kosovo (foto arhiv)

Vlada Kosova je saopštila da je Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo odluku da se građanima omogući zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovske.

Vozačke dozvole koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija koriste uglavnom pripadnici srpske zajednice, dok ih zvanična Priština smatra ilegalnim dokumentima.

"Već duže vreme dobijamo zahteve da se ovakva odluka donese. Želimo da rasteretimo naše građane svakodnevnih problema sa kojima se suočavaju", rekao je premijer Aljbin (Albin) Kurti u obraćanju na srpskom jeziku.

On je naveo da će zamena srpskih vozačkih dozvola za kosovske "građanima omogućiti lakšu i praktičniju registraciju vozila na RKS (Republika Kosovo) tablice".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je saopštilo da za prelazak na vozačku dozvolu koju izdaju kosovske institucije, neće biti potrebno ponovno polaganje testova.

Ono što je potrebno priložiti za dobijanje kosovske vozačke dozvole je lična karta, original vozačke dozvole koju su izdale srpske vlasti i uverenje o lekarskom pregledu.

Ova odluka Ministarstva stupa na snagu 9. maja i važi do 9. avgusta 2024. godine.

Prethodno su kosovske vlasti sprovele preregistraciju sa srpskih na kosovske registarske oznake, što je naišlo na otpor srpskog stanovništva u opštinama na severu i podiglo tenzije na terenu.

Evropska unija je pre nekoliko dana saopštila da podržava administraciju na osnovu zakona Kosova, ali da bi se pitanje funkcionisanja paralelnih srpskih struktura trebalo rešiti osnivanjem Zajednice opština sa srpskom većinom.

Zajednica je dogovorena između Kosova i Srbije u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, a pripadnicima srpske zajednice na Kosovu bi trebala da pruži određeni nivo samomenadžiranja.

XS
SM
MD
LG