Dostupni linkovi

Ustavni sud Kosova: Odluka o manastiru Visoki Dečani još nije sprovedena


Manastir Visoki Dečani
Manastir Visoki Dečani

Odluka iz 2016. godine koja je donesena u korist manastira Visoki Dečani još uvijek nije sprovedena, navodi se iz Ustavnog suda Kosova koji je pozvao nadležne kosovske institucije da to učine.

Prema odluci Ustavnog suda iz 2016. godine, 24 hektara zemljišta pripada manstiru Visoki Dečani.

Međutim, lokalna vlast u Dečanima već pet godina odbija da sprovede ovu odluku Ustavnog suda jer, kako tvrde, ta imovina pripada društvenim preduzećima „Apiko“ i „Iljirija“ te da nikada nije pripadala manastiru. Lokalne vlasti u Dečanima smatraju i da je Ustavni sud legalizovao odluku Slobodana Miloševića iz 1997. godine kada je odlučio da tu imovinu pokloni manastiru.

U međuvremenu, šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu, Tomaš Sunjog, pozdravio je današnju konstataciju Ustavnog suda, kojom se od kosovskih vlasti zahteva da izvrši odluku o neizvršenju presude u imovinskom predmetu manastira Visoki Dečani.

"Pozivam vlasti da preduzmu korake kako bi se osiguralo da se odluke Ustavnog suda, uključujući i odluku kojom se dozvoljava upis zemljišta manastira Dečani, kao i druga rešenja sudskih vlasti, izvršavaju brzo i na nearbitraran način", navodise u saopštenju.

Međunarodna zajednica na Kosovu je i ranije pozivala nadležne da sprovedu odluku Ustavnog suda, prema kojoj 24 hektara zemljišta pripada manstiru Visoki Dečani.

Ustavni sud Kosova je obavestio i državnog tužioca Aleksandra Ljumezija o nesprovođenju odluke oko zemljišta manastira Dečani.

"Na državnom tužilaštvu je sada da preduzme dalje radnje u skladu sa zakonskim ovlašćenjima", navodi Ustavni sud.

XS
SM
MD
LG