Dostupni linkovi

Vlada Kosova produžila rok za preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice


Red automobila ispred centra za registraciju vozila u Severnoj Mitrovici, 2. novembar 2023.
Red automobila ispred centra za registraciju vozila u Severnoj Mitrovici, 2. novembar 2023.

Vlada Kosova je 30. novembra donela odluku da se za još 15 dana produži rok za preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice.

"Ova promena je usledila kao rezultat mnogih zahteva i velikog interesovanja za registraciju vozila na RKS registarske tablice", navodi se u saopštenju.

Produženje roka do 15. decembra je prethodno od Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova zatražila direkcija policije Kosova za region sever.

Zamenik direktora policije za region sever Veton Eljšani (Elshani) kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je takav zahtev upućen centralnim vlastima jer je primećena velika gužva u centrima za preregistraciju.

"Ima nekih automobila sa tehničkim problemima, ako ima tehničkih problema ljudi ne mogu da uzmu celi dan potvrdu da je auto ispravan, pa osiguranje. Primetili smo tehničke probleme i zato smo tražili od Ministarstva da se produži rok ali to ne znači da će tako da bude", rekao je on.

Rok za preregistraciju automobila sa srpskih na kosovske tablice produžen je 1. novembra na mesec dana, odnosno meštani Severne Mitrovice, Leposavića, Zvečana i Zubinog Potoka imaju rok do 1. decembra da zamene KM (Kosovska Mitrovica) tablice sa RKS (Republika Kosovo).

Tablice sa oznakom KM ili nekog drugog grada na Kosovu a koje izdaju organi Srbije, za Kosovo su nelegalne. Međutim, do sada su se tolerisale na severu, dok su u srpskim sredinama južno d Ibra ukinute pre više od deset godina.

Prema procenama srpskog civilnog sektora, u opštinama na severu je bilo oko 10.000 vozila sa KM tablicama. Prema podacima kosovskog MUP-a, u poslednjih mesec dana je u RKS preregistrovano gotovo 4.000.

Eljšani upozorava da, ukoliko MUP Kosova ne odobri produženje roka za preregistraciju, policija Kosova od 1. decembra neće dozvoliti kretanje sa KM tablicama.

"Zaustavljaće samo redovna policija (ne specijalna koja je prisutna na severu Kosova). Uzimaju se tablice, i piše se kazna od 150 eura. Ukoliko vozi bez tablica konfiskuje se auto", kaže Eljšani.

Pitanje KM registraskih tablica je aktuelno od prošle godine i izazvalo je niz kriza na severu Kosova, izlazak Srba iz kosovskih institucija, proteste i barikade.

XS
SM
MD
LG