Dostupni linkovi

MUP Kosova za tri dana izdao preko 6.000 probnih registarskih tablica


Model probnih tablica koje moraju postaviti automobili registrovani u Srbiji, čim uđu na Kosovo.
Model probnih tablica koje moraju postaviti automobili registrovani u Srbiji, čim uđu na Kosovo.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je saopštilo da je od ponedeljka (20. septembar) izdato 6.375 probnih tablica za automobile sa srpskom registracijom. Ove tablice su izdate na graničnim prelazima izmedju Kosova i Srbije ili u centrima za registraciju širom Kosova.

Veći broj probnih tablica, preko 3.000, je izdato na graničnom prelazu Merdare i Bela Zemlja, dok je na dva prelaza na severu Kosova – Jarinje i Brnjak – izdato 24 probnih tablica.

Prelazi na severu i dalje u blokadi, Specijalna policija se ne povlači

Dva prelaza na severu Kosova (Jarinje i Brnjak), ali i putevi koji vode do njih, već četiri dana blokiraju kosovski Srbi zbog odluke kosovskih vlasti da uvede probne tablice za srpske registarske oznake ali i da se počne sa konfiskacijom tablica sa gradovima na Kosovu, koje izdaje Srbije.

Na ovim prelazima se sve vreme nalaze i pripadnici Specijalne policije Kosova. Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je u nekoliko navrata rekao da ove akcije njegove Vlade nisu usmerene protiv Srba već da su specijalci na severu raspoređeni kako bi zaštitili same prelaze.

Policija Kosova je u četvrtak 23. septembra saopštila da su lokalni meštani u blizini graničnih prelaza Jarinje i Brnjak pojačali barikade šljunkom.

Do sada su barikade bile samo veliki teretni kamioni koji su parkirani na sred ulica, blokirajući prolaz za saobraćaj.

Ponovo barikade na sjeveru Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:43 0:00

U protekla četiri dana, ova dva granična prelaza je moguće preći samo pešaka.

Portparol Policije Kosova Baki (Kelani) Keljani navodi da, osim što su barikade pojačane nasipom od šljunka, situacija je mirna i nisu zabeleženi incidenti.

„Situacija je nepromenjena. Postoje barikade sa obe strane. Sada je tu i deo sa šljunkom koji je postavljen kao barikada. Situacija je generalno mirna", rekao je Keljani za Radio Slobodna Evropa.

Inače, na barikadama se sve vreme nalaze i visoki funkcioneri Srpske liste, vodeće partije kosovskih Srba, koja ima podršku zvaničnog Beograda.

Različite ponude i zahtevi sa kosovske i srpske strane

Premijer Kosova Kurti je 22. septembra ocenio da Priština i Beograd trebaju u potpunosti da uklone probne tablice kako bi se rešila novonastala situacija.

"Verujem da je naša ponuda veoma praktična, a to je da i Srbija i Kosovo uklone privremene tablice, kako bi se građanima omogućilo da cirkulišu", rekao je premijer na sednici Vlade Kosova.

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić traži da se sa graničnih prelaza na severu povuku Specijalne jedinice Policije Kosova, te hitan odgovor Evropske unije da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu, te kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

Kako bi se nastavili razgovori u Briselu o normalizaciji odnosa dve strane, predsednik Srbije je zahtevao i da se situacija vrati u pređašnje stanje.

EU poziva na deeskalaciju

Evropska unija poziva na hitnu deeskalaciju na severu Kosova, poručio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

"Svaka provokacija ili jednostrana akcija mora se izbeći jer bi bila direktno u suprotnosti s interesima građana u regionu”, navodi se u saopštenju.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa dve strane od 2011. godine. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih većina nije realizovana na terenu.

XS
SM
MD
LG