Dostupni linkovi

Srpska lista pozdravila sporazum oko registarskih tablica 


Predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za novinare Srpske liste u Severnoj Mitrovici, 22. novembar 2022.
Predsednik Srpske liste Goran Rakić na konferenciji za novinare Srpske liste u Severnoj Mitrovici, 22. novembar 2022.

Srpska lista pozdravila je dogovor Kosova i Srbije o registarskim oznakama postignutog u Briselu, uz napomenu da KM (Kosovska Mitrovica) tablice ostaju u upotrebi, te "da ih niko neće oduzimati niti će se pisati kazne".

"Želimo da građane obavestimo da će svi vlasnici vozila sa KM tablicama moći normalno da funkcionišu i kada im postojeća registracija istekne moći će da produže važenje registracije KM kao i do sada", navodi se u saopštenju Srpske liste.

Dodaju da postojeće tablice ostaju i ponavljau da će se one produžavati ali da se nove neće izdavati.

Kosovo i Srbija su 23. novembra postigli sporazum o okončanju dugotrajnog spora oko registarskih oznaka, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Prema tom sporazumu, Srbija odustaje od daljeg izdavanja registarskih tablica, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne zbog registarskih tablica.

Glavni kosovski pregovarač Besnik Bisljimi rekao je da problem registarskih tablica više nije na stolu, ali da će se definisati u okviru sveobuhvatnog sporazuma.

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerisane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, odnosno u Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Međutim Vlada Kosova premijera Akjbina Kurtija je insistrala na preregistraciji na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Situacija se zakomplikovala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na severu napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

XS
SM
MD
LG