Dostupni linkovi

Petković od zvaničnice SAD traži pritisak na Kosovo


Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković i zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za pitanja demokratije i ljudskih prava Nikol Čulik tokom sastanka u Beogradu, 22. maj 2024.
Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković i zamenica pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za pitanja demokratije i ljudskih prava Nikol Čulik tokom sastanka u Beogradu, 22. maj 2024.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je u razgovoru sa zamenicom pomoćnika državnog sekretara SAD u Birou za pitanja demokratije i ljudskih prava Nikol Čulik da je "neophodno konkretnim akcijama izvršiti pritisak na Prištinu".

Petković je, kako se navodi u saopšenju iz njegovog kabineta, ocenio da "ni međunarodna zajednica svojim apelima nije u stanju, ili možda i ne želi da zaustavi [premijera Kosova] Aljbina Kurtija u njegovim jednostranim i nasilnim akcijama".

"Direktor Kancelarije za Kosovo je američku sagovornicu informisao o stanju posle upada kosovskih policajaca u ekspoziture Poštanske štedionice i Upravu za trezora na severu Kosova, istakavši da se ponovo radi o jednostranom potezu Prištine koji preti da izazove eskalacju", navodi se.

Vlasti na Kosovu sprovele su 20. maja akciju protiv srpskih finansijskih institucija na severu Kosova, koja je rezultirala zatvaranjem šest objekata Poštanske štedionice i Narodne banke Srbije u četiri opštine na severu Kosova, u kojima živi većina Srba.

Tokom akcije, za koju su kosovske vlasti navele da se radi o uspostavljanju "reda i zakonitosti", oduzeti su razni dokazi, uključujući i novac.

Do akcije je došlo samo par dana nakon neuspele runde pregovora između Kosova i Srbije u cilju pronalaska prelaznog rešenja za primenu uredbe Centralne Banke Kosova koja je stupila na snagu 1. februara a prema kojoj jedina valuta za gotovinsko plaćanje je euro.

Srbija i Kosovo su od februara do sredine maja u sedam navrata održali sastanke oko ovog pitanja i svaki susret je bio neuspešan.

Na kraju poslednjeg sastanka, kosovski glavni pregovarač Besnik Bislimi (Bisljimi) je saopštio da više neće biti susreta oko te teme.

XS
SM
MD
LG