Dostupni linkovi

Savetnicu premijera Kosova 'policija Srbije zadržala na granici', reagovala Priština


Ardita Sinani i Aljbin Kurti (foto arhiv)
Ardita Sinani i Aljbin Kurti (foto arhiv)

Vlada Kosova je u ponedeljak izvestila da zadržavanje savetnice kosovskog premijera od strane granične policije Srbije predstavlja teško kršenje osnovnog prava na slobodu kretanja.

Ardita Sinani, savetnica Aljbina (Albin) Kurtija za Preševo, Medveđu i Bujanovac, zadržana je u ponedeljak na graničnom prelazu Mučibabe sa Kosovom.

"Njeno zaustavljanje i zadržavanje skoro sat vremena na graničnom prelazu bez navođenja razloga ima za cilj zastrašivanje i maltretiranje samo zbog njene albanske pripadnosti", saopštila je Vlada Kosova.

"Ovakvo ponašanje Srbije, koja osim što ne dozvoljava visoko obrazovanje na albanskom jeziku i zapošljavanje u javnim ustanovama, predstavlja ozbiljno kršenje osnovnih prava albanske zajednice u Preševskoj dolini - prava na slobodu kretanja", ističe se.

Sinani je ranije 7. avgusta na Fejsbuku napisala da ju se policija Srbije zadržala, a jedini odgovor koji je dobila je bio: "Imamo nalog za vaše zadržavanje i ne možemo vam dozvoliti da pređete granicu bez saglasnosti baze".

Navela je da nije dobila pojašnjenje zbog čega je zadržana niti ko daje saglasnost za prelazak granice.

"Ovo može biti cena političkog savetnika premijera Republike Kosovo, ali to sigurno neće biti sredstvo kojim će se ućutkati glas za prava Albanaca u Preševskoj dolini", navela je ona.

Ona je politička savetnica Kurtija za Preševo, Medveđu i Bujanovac. U ove tri opštine na jugu Srbije živi najveća populacija albanskog stanovništva u Srbiji.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije nije bilo dostupno za komentar.

XS
SM
MD
LG