Dostupni linkovi

Lajčak i Palmer u ponedeljak zajedno u Prištini


Lajčak i Palmer u Briselu 26. maja 2021
Lajčak i Palmer u Briselu 26. maja 2021

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak posetiće Prištinu u ponedeljak, 31 maja, saznaje RSE iz pouzdanih izvora u Briselu. Prema našim izvorima, Lajčak će kosovsku prestonicu posetiti u društvu Matthewa Palmera (Metju Palmer) zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD.

Kako su objasnili zvaničnici EU, ova poseta će biti dokaz zajedničke saradnje Brisela i Washingtona, obnovljene od kada je na čelu američke administracije predsednik Joe Biden (Džo Bajden), u naporima oživljavanja dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Lajčak i Palmer su se odvojeno sastali u sredu, 26 maja gde su razgovarali upravo i dijalogu Beograda i Prištine.

Inače ova poseta visokih zvaničnika iz Brisela i Washingtona je najverovatnije poslednja uoči prve ovogodišnje runde na najvišem političkom nivou u okviru dijaloga. Srpski predsednik Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti (Aljbin) će se,prema najavama sastati u toku juna.

Kurti je spomenuo sredinu narednog meseca kao vremenski okvir kada bi došlo do susreta, a šef evropske diplomatije Josep Borell (Žozep Borelj) je nedavno najavio da će susret biti održan pre 22 juna.

Srbija 22. juna očekuje održavanje međuvladine konferencije i otvaranje novih poglavlja u okviru pristupnih pregovora sa EU.

Premijer Kosova, Albin Kurti je jednom odbio dolazak u Brisel da bi se sastao sa Vučićem, na sastanku koji je bio najavljen za 11 maj, obrazlažući ovo činjenicom da nije dao saglasnost za datum.

XS
SM
MD
LG