Dostupni linkovi

Ambasadori Kvinte: Važan konkretan napredak u briselskom dijalogu


Fotoarhiv: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu, oktobar 2022.
Fotoarhiv: Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku sa ambasadorima zemalja Kvinte u Beogradu, oktobar 2022.

Ambasadori Kvinte istakli su značaj nastavka postizanja konkretnog napretka u dijalogu Beograda sa Prištinom, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako se navodi, ambasadori Kvinte pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Beču na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić u Beogradu su naveli da je Zapadni Balkan izuzetno važan region za OEBS, kao i za vlade Francuske, Nemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Iz Kabineta Brnabić dodaje se da im je premijerka prenela da Srbija ostaje posvećena dijalogu sa Prištinom i da Beograd smatra da zamrznuti konflikt nije rešenje.

"Nastavljamo da vodimo politiku koja čuva stabilnost, mir i nacionalne interese naše zemlje“, navela je Brnabić i ponovila da je formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom dogovoreno u Briselu.

Napomenula je da je za Srbiju jednako važno i pitanje bezbednosti srpske zajednice na Kosovu, kao i da srpska vlada nastavlja reforme, vladavinu prava i zaštitu ljudskih i manjinskih prava.

Ambasadori su tokom dana razgovarali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Saopšteno je da su Dačić i ambasadori država Kvinte ocenili u razgovoru o Kosovu da je neophodno sačuvati mir, smanjiti tenzije i vratiti se dijalogu u obostranom interesu.

„Posebno je važna statusna neutralnost terenske misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju na Kosovu“, izjavio je Dačić, a preneo MSP.

Precizirano je da su u mandatu OEBS-a na Kosovu monitoring poštovanja ljudskih prava, prava zajednica i jačanje demokratskih institucija.

Navodi se da je Dačić ponovio da je za Srbiju važno poštovanje i implementacija potpisanih sporazuma.

Iz MSP je objavljeno da Srbija ceni dobru saradnju sa OEBS-om, kao jednom od najznačajnijih regionalnih bezbednosnih platformi za dijalog. Zaključuje se da su sagovornici razmotrili i izazove za OEBS u sadašnjim geopolitičkim okolnostima, kao i mogućnosti za njihovo prevazilaženje.

OEBS je svetska međuvladina organizacija koja se bavi pitanjima bezbednosti. Kvinta, iliti Petorka, neformalna je grupa pet politički i ekonomski najuticajnijih država Zapada u kojoj su Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska i Italija.

XS
SM
MD
LG