Dostupni linkovi

Pregovarači Srbije i Kosova 22. februara u Briselu


Miroslav Lajčak će biti domaćin susreta u Briselu
Miroslav Lajčak će biti domaćin susreta u Briselu

Glavni pregovarači Srbije i Kosova će se sastati u Briselu u utorak, 22. februara, potvrdili su zvaničnici Evropske unije (EU).

“Domaćin susreta će biti specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak. Na ovoj rundi će se nastaviti sa raspravom o pitanjima koja se odnose na implementaciju prethodnih sporazuma i naredne korake u normalizaciji odnosa Kosova i Srbije“, izjavio je novinarima portparol EU Peter Stano u petak, 18. februara.

Petar Petković iz Beograda i Besnik Bislimi (Bisljimi) iz Prištine su poslednji put došli u Brisel na dijalog 16. novembra prošle godine. Međutim, imali su samo odvojene susrete sa Miroslavom Lajčakom. Međusobno se nisu sastali.

Isto je bilo i u septembru 2021. kada je postignut dogovor o deesaklaciji na severu Kosova, posredovanjem Miroslava Lajčaka sa stranama koje su u isto vreme bile u istoj zgradi, a da se ni jednom nisu sastali.

Evropska strana nastoji da putem susreta pregovarača pokuša da pronađe zajednička stajališta za organizovanje susreta na najvišem politčkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova, Albina Kurtija (Aljbin).

Mogućnost susreta lidera, kako kažu zvaničnici EU, biće poznata jedino nakon susreta pregovarača i atmosfere koja će preovladati sastankom.

XS
SM
MD
LG