Dostupni linkovi

Sporazum između Srbije i Kosova jača sigurnost, poručio ambasador Hovenier


Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier na proslavi godišnjice nezavisnosti SAD, 1. jula 2022.
Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier na proslavi godišnjice nezavisnosti SAD, 1. jula 2022.

Američki ambasador na Kosovu Jeffrey Hovenier izjavio je da sporazum postignut 23. novembra između Kosova i Srbije o registarskim tablicama povećava sigurnost i unaprjeđuje napore za normalizaciju među zemljama.

"Cijenimo konstruktivan pristup i fleksibilnost koji su rezultirali ovim važnim sporazumom. Sporazum povećava sigurnost i unapređuje napore za normalizaciju odnosa", napisao je na Twitteru.

Kosovo i Srbija su 23. novembra postigli sporazum o okončanju dugotrajnog spora oko registarskih oznaka, koje za gradove na Kosovu izdaje Srbija.

Prema tom sporazumu, Srbija odustaje od daljeg izdavanja registarskih tablica, a Kosovo odustaje od svih koraka kao što su opomene ili novčane kazne zbog registarskih tablica.

Sporazum je 24. novembra pozdravila i šefica Misije UN na Kosovu Karolin Zijade, ističući da bi to trebalo vratiti fokus na prijeko potrebnu normalizaciju odnosa između Prištine i Beograda.

"Ovo je omogućeno zahvaljujući odgovornom pristupu obje strane i njihovoj posvećenosti dijalogu uz posredovanje Evropske unije", navela je Zijade u u saopćenju.

Tablice koje izdaju srpski organi su za Kosovo ilegalne, ali su do sada tolerirane u četiri opštine sa srpskom većinom na severu, odnosno u Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.

Međutim Vlada Kosova premijera Akjbina Kurtija je insistrala na preregistraciji na RKS (Republika Kosovo) tablice.

Situacija se zakomplicirala nakon što su 5. novembra pripadnici srpske zajednice na sjeveru napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vladi Kosova o preregistraciji vozila.

Kosovo i Srbija su u okviru dijaloga, 2011. i 2016. godine postigle dogovor o slobodi kretanja, što je podrazumijevalo i preregistraciju registarskih tablica sa srpskih na kosovske.

XS
SM
MD
LG