Dostupni linkovi

Evropska komisija predlaže ukidanje viza za građane Kosova sa srpskim pasošima


Konačnu odluku o ukidanju viza za kosovske Srbe koji imaju pasoše Srbije doneće Evropski savet i Evropski parlament
Konačnu odluku o ukidanju viza za kosovske Srbe koji imaju pasoše Srbije doneće Evropski savet i Evropski parlament

Evropska komisija je predložila da građani Kosova koji imaju pasoše Republike Srbije takođe uživaju bezvizni režim sa zemljama Šengen zone.

U obražloženju predloga se navodi da uvođenjem vizne liberalizacije za Kosovo, nosioci pasoša koje izdaje Koordinacioni centar Srbije, ostaju jedini građani regiona kojima je potrena viza za putovanja u Evropsku uniju.

"Stupanjem na snagu izuzeća od viza za nosioce kosovskih pasoša, Komisija smatra da razlozi za isključenje nosilaca pasoša Srbije izdatih od strane Koordinacioni direktorata Srbije više ne postoji i da svi građani regiona Zapadnog Balkana treba da imaju koristi od bezviznog putovanja u šengenski prostor", navodi se u predlogu Evropske komisije.

Građani Kosova će od prvog januara uživati bezvini režim sa Šengen zonom.

Odlukom koja se odnosi na ukidanje viznog režima za Kosovo obuhvaćeni su samo nosioci biometrijskih pasoša koje izdaju kosovski organi.

Kada su vize ukinute za Srbiju 2009. godine, iz ove odluke su bili izuzeti kosovski Srbi koji pasoše Srbije dobijaju iz Koordinacionog centra.

Evropska komisija je takvu odluki obrazložila zabrinutošću u vezi sa rizicima neregularnih migracijskih kretanja koja potiču sa Kosova i činjenicom da tada sa Kosovom nije postojao dijalog o liberalizaciji viznog režima.

"Evropska komisija je 16. novembra usvojila predlog kako bi se omogućilo da svi građani Zapadnog Balkana budu pokriveni bezviznim režimom i prilikom putovanja u EU. Predlog izmene bezvizne regulative će omogućiti kosovskim Srbima, nosiocima srpskih pasoša koje izdaje srpska Koordinaciona uprava da putuju bez viza u EU", izjavio je portparol Evropske komisije za unutrašnje poslove i ljudska prava Kristijan Viegand.

Prema proceduri, nakon predloga Komisije, konačnu odluku donose Evropski savet i Evropski parlament.

Odluka o viznoj liberalizaciji za Kosovo počeće da se primenjuje od 1. januara 2024. godine.

Odluka o kosovskim Srbima koji poseduju pasoše Republike Srbije, će stupiti na snagu nakon što odluče dve institucije, i 20 dana nakon objavljivanja te odluke u zvaničnom glasniku EU.

XS
SM
MD
LG