Dostupni linkovi

Policija pretresla lokacije na severu Kosova


Vozilo Misije KFOR na Kosovu, 14. oktobar 2023.
Vozilo Misije KFOR na Kosovu, 14. oktobar 2023.

Policija Kosova izvršila je pretres na sedam lokacija na severu Kosova u vezi sa događajima u Banjskoj 24. septembra, izjavio je zamenik direktora policije za region sever Veton Eljšani.

On je 14. oktobra rekao da je akcija sprovedena u saradnji sa misijama Euleki i KFOR, da niko nije uhapšen, kao i da je na jednoj lokaciji u Severnoj Mitrovici pronađeno oružje.

Dodao je da su po nalogu suda pretresene četiri lokacije u Severnoj Mitrovici, dve u Zvečanu i jedna u Banjskoj.

"Eksplozivne naprave, automatske puške, meci i zolje pronađene su u jednom od tri solitera u Severnoj Mitrovici", dodao je Eljšani.

Policiju Kosova 24. septembra u Banjskoj na severu Kosova napala je grupa naoružanih i uniformisanih lica. Tada je poginuo jedan kosovski policajac, a kasnije su u razmeni vatre ubijena i trojica napadača srpske nacionalnosti. Zvanična Priština je za napad u Banjskoj optužila Beograd i predsednika Aleksandra Vučića, što je Srbija negirala.

Milan Radoičić, bivši potpredsednik najveće stranke kosovskih Srba, Srpske liste, preuzeo je odgovornost za organizaciju i napad u Banjskoj. Priveden i saslušan 3. oktobra, a dan kasnije Viši sud je doneo odluku da ga pusti iz pritvora, uz meru zabrane napuštanja teritorije Srbije.

XS
SM
MD
LG