Dostupni linkovi

Španjolska priznala putovnice Kosova


Španjolska zastava na zgradi parlamenta ove zemlje, Madrid (24. maja 2019.)
Španjolska zastava na zgradi parlamenta ove zemlje, Madrid (24. maja 2019.)

Španjolska je priznala putovnice Kosova, čime je građanima Kosova omogućeno da putuju bez viza i u ovu zemlju, navodi se u dokumentu objavljenom 5. januara na portalu Odjela za migracije i unutarnje poslove Europske komisije.

U dokumentu piše da "Španjolska od 1. januara priznaje obične putovnice koje izdaje Kosovo".

"To ni u kojem obliku ne implicira službeno priznanje Kosova kao neovisne države", ističe se.

Od 1. januara građani Kosova s biometrijskim putovnicama mogu putovati u zemlje schengenskog prostora, nakon stupanja na snagu odluke o liberalizaciji viza.

"Kako je bezvizni režim startao 1. januara, Španjolska je kao odredište dodana zemljama schengenskog prostora u koje možemo putovati putem [vizne] liberalizacije, dok je ranija prepreka bila nepriznavanje naše putovnice", napisao je na Facebooku zamjenik kosovskog premijera, Besnik Bislimi (Bisljimi)

Putovanje bez viza isprva nije bilo opcija u slučaju Španjolske.

Španjolska je među pet zemalja EU koje ne priznaju neovisnost Kosova, a među njima su Grčka, Cipar, Slovačka i Rumunjska. Međutim, navedene zemlje priznaju putne isprave koje izdaju vlasti na Kosovu.

Liberalizacija viza omogućava građanima Kosova koji imaju biometrijske putovnice da borave do 90 dana, unutar šest mjeseci, u bilo kojoj od 27 država članica schengenskog prostora.

Putovanje bez viza je za turističke i obiteljske posjete ili slično. Međutim, liberalizacija viznog režima ne znači radne dozvole ili ostale pogodnosti.

Kosovo je posljednja država Zapadnog Balkana čiji se građani do 1. januara 2024. godine nisu mogli slobodno kretati unutar schengenske zone.

Usprkos činjenici da je od 2018. godine Europska komisija nekoliko puta potvrdila da je Kosovo ispunilo uvjete za liberalizaciju viznog režima, neke zemlje su više puta izrazile rezervu.

XS
SM
MD
LG