Dostupni linkovi

Predsednik Srbije sa ruskim ambasadorom o Kosovu


Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu 24. oktobra 2022.
Ruski ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu 24. oktobra 2022.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je 24. oktobra na sastanku sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom na podršci koju Rusija pruža teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Kako se navodi u saopštenju nakon sastanka Vučić je izrazio nadu da će se preko potrebni mir na tlu Evrope uspostaviti u najkraćem periodu.

Sastanak dolazi u danu kada je ministarka za evropske poslove i klimatska pitanja Nemačke Ana Lirman (Anna Lührmann) pozvala Srbiju da svoju spoljnu politiku usaglasi sa Evropskom unijom.

Srbija, iako kandidat za članstvo u EU, uprkos pozivima zvaničnika zapada odbija da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

U saopštenju od 24. oktobra se navodi da su tema razgovora Vučića i ruskog ambasadora bile bilateralna saradnja, geopolitička situacija i regionalna pitanja.

"Dvojica sagovornika su razgovarali i o situaciji na Kosovu i Metohiji, a predsednik Vučić je istakao da Srbija, uprkos svim izazovima, nastavlja da vodi odgovornu politiku mira i saradnje, da ostaje posvećena punoj primeni do sada postignutih sporazuma i poštovanju međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.

Sastanak dolazi u danima kada je aktuelizovano pitanje preregistracije automobila sa srpskim oznakama na RKS tablice.

Rok Vlade Kosova za preregistraciju ističe 31. oktobra, a dosadašnji stav je bio da on neće produžavati, te da od 1. novembra više neće moći da se upravlja automobilima sa oznakama radova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Vlada Kosova je 31. jula, na zahtev međunarodne zajednice, odložila proces preregistracije na mesec dana jer su Srbi na severu podigli barikade.

U međuvremenu, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je na Kosovu boravio 19. oktobra, je rekao da je od Vlade u Prištini zatraženo da se proces preregistracije odloži na deset meseci.

Radi se o tablicama PR (Prištna), GL (Gnjilane), PZ (Prizren) i tako dalje.

Ove tablice su za Kosovo nelegalne ali su na severu Kosova do sada tolerisane dok su u sredinama južno od Ibra ukinute pre desetak godina.

'Parkiraćemo u dvorištu': Ističe rok za preregistraciju na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:41 0:00
XS
SM
MD
LG