Dostupni linkovi

Petković: Vozač saniteta zaustavljen kod Zvečana pušten na slobodu


Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković
Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković saopštio je objavom na Tviteru da je vozač hitne pomoći inicijala D. S. koga je ranije danas zaustavila policija Kosova zbog sumnje za šverc lekova, pušten na slobodu.

Petković je dodao da je Beograd vozaču obezbedio advokata i svu potrebnu podršku.

Zvanični Beograd je tvrdio da su vlasti na Kosovu "kidnapovale vozača", međutim kako je saopštila Kosovska policija, prilikom kontrole vozila Hitne pomoći pronašla je "pakete medicinskih proizvoda sa srpskim oznakama". "Vozač vozila nije posedovao dokumentaciju o poreklu lekova, pa postoji osnovana sumnja da su ilegalno ušli na teritoriju Republike Kosovo, odnosno da su prokrijumčareni radi izbegavanja carine", navodi se u saopštenju policije.

Vučić: 'Vozača saniteta oteo tzv. task fors pod kontrolom Kurtija'


Komentarišući vest da su na severu Kosova pripadnici Rosu zaustavili sanitetsko vozilo koje su zajedno sa vozačem odveli u nepoznatom pravcu, Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je za Radio televiziju Srbije u utorak uveče rekao da to "nisu učinile jedinice Rosu već specijalna obaveštajna agencija tzv. task fors, kojom direktno upravljaju Aljbin Kurti i prištinska vlada."

Vučić je dodao da nisu imali pravo na privođenje, kako zbog regionalne policije, tako i zbog toga što nisu obavestili gradonačelnike četiri grada na severu Kosova. Ističe da ni "NATO nije reagovao iako je morao".

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je 2. avgusta da je vozač saniteta Dejan Spahić, koji je prevozio infuziju i lekove od Leposavića ka Severnoj Mitrovici, "kidnapovan od strane ROSU policajaca".

Kako je rekao Petković na vanrednoj konferenciji za novinare, "oko 14 časova je vozilo ROSU preprečilo put sanitetskom vozilu, četiri naoruažana ROSU policajca su kidnapovali vozača Dejana Spahića, a jedan pripadnik ROSU policije je seo za volan sanitetskog vozila i odvezao ka jugu, na nepoznatu lokaciju".

Petković je rekao da je to bilo "lično naređenje" premijera Kosova Aljbina Kurtija i najavio da će biti podneta krivična prijava protiv Kurtija "koji je nastavio da teroriše srpsko stanovništvo na severu Kosova".

Izjavio je i da Kurti "udara na bolesnike i pacijente", jer pacijenti u Severnoj Mitrovici čekaju na infuzioni materijal i lekove, ističući da je "srpski narod na Kosovu besan i uznemiren".

Petković je izjavio da je o događaju obavestio specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, dodajući kako premijer Kosova Aljbin Kurti "gazi dogovore, sporazume i mir" i "obećanje misiji KFOR da neće preduzimati nikakve akcije".

Dodao je da se Kurtiju "ne može verovati", da on "ne želi mir" i da je današnji događaj "pokazatelj da će nastaviti sa provokacijama i eskalacijom". Rekao je i da je današnji događaj "sramota za međunarodnu zajednicu", naglašavajući da "ima ko će da sačuva naše ljude i naše pacijente", opisujući Kurtijevo ponašanje kao "apsolutno neprihvatljivo".

Kako je rekao Petković, kosovske vlasti "više od godinu i po dana zabranjuju da dovozimo naše lekove u naše bolnice", a on je kao direktor Kancelarije za Kosovo i šef pregovaračkog tima Srbije "više od pet puta" tražio u Briselu da se reši pitanje dostave lekova u bolnice na Kosovu koje rade u srpskom zdravstvenom sistemu.

XS
SM
MD
LG