Dostupni linkovi

Ponovo napad na policiju Kosova


Jedinica za specijalne operacije kosovske policije patrolira područjem u blizini graničnog prijelaza između Kosova i Srbije u Jarinju, 28. septembra 2021.

Policija Kosova saopštila je 16. aprila da su u jutranjim časovima u mestu Šarpelje kod Jarinja, graničnog prelaza sa Srbijom na severu, odjeknule dve eksplozije ali da nema povređenih i da nije pričinjena materijalna šteta.

Kako se navodi u saopštenju, sumnja se da su eksplozije izazvane pirotehničkim sredstvima u blizini jednog policijskog automobila. Policija pretpostavlja da su te eksplozivne naprave bačene "sa teritorije Srbije".

"Eksplozije su se dogodile u blizini policijskog automobila, a policija je bila usredsređena na sprečavanje krijumčarenja robe u toj oblasti", navodi se u saopštenju.

Ovo je peti napad na policiju u poslednja četiri dana na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

"Incident se dogodio u delu koji je blizu teritorije Srbije i postoji osnovana sumnja da su ova vozila gađana sa teritorije Srbije. Policija posmatra ilegalne alternativne prelaze koji su pre izvesnog vremena zatvoreni a koji su služili za šverc robe", navodi se u saopštenju.

Policija Kosova je napadnuta i 15. aprila, a to je na vanrednoj konferenciji za medije potvrdio ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja (Xhelal Sveçla). Kako je objasnio do tog napada je došlo kada je policijska ekipa krenula da preuzme smenu na granični prelaz sa Srbijom.

Ministar Svećlja je rekao da su "različite grupe u poslednja tri dana izvršile četiri napada na tom području".

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti poručio je 15. aprila da ovakvi napadi neće zaustaviti borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, te da će nastaviti da štite vladavinu prava.

On je pozvao Srbiju da osudi i ogradi se od "nasilnih terorističkih napada na policiju, od kojih su neki bili kosovski Srbi".

U međuvremenu je misija KFOR-a pod vodstvom NATO-a potvrdila spremnost da podrži kosovsku policiju, ako bude potrebno i zatraženo.

Napade na Policiju Kosova je prethodno osudila Kancelarija Evropske unije na Kosovu i Ambasada SAD u Prištini uz napomenu da strane ne koriste retoriku koja bi mogla da podigne tenzije.

Četiri opštine na severu Kosova, Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i Zvečan su sa srpskom većinom.

Policija Kosova u februaru je saopštila da je počela da zatvara nekoliko ilegalnih puteva na severu koji su se koristili za krijumčarenje robe, a u cilju borbe protiv kriminala.

XS
SM
MD
LG