Dostupni linkovi

Šef policije Kosova: Sumnjamo da su procurile informacije vezane za akciju


Kosovski policajci čuvaju ulicu u Mitrovici, 13. oktobra 2021. godine.
Kosovski policajci čuvaju ulicu u Mitrovici, 13. oktobra 2021. godine.

Akcija policije i carine na Kosovu je bila usmerena protiv krijumčarenja robe i utaje poreza, a kosovske vlasti su posvećene stabilnoj i funkcionalnoj zemlji u kojoj niko ne može da bude iznad zakona, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla).

"Ova akcija je deo borbe protiv organizovanog kriminala na celoj teritoriji Kosova i ni na koji način nije usmerena protiv građana ili određenih lokacija", rekao je Svečlja na konferenciji za novinare u Prištini.

On je istakao da je na severu, gde živi većinski srpsko stanovništvo, došlo do neobuzdanog nasilja "kriminalnih struktura".

Direktor policije Kosova Samedin Mehmeti je rekao da je akciji protiv krijumčarenja robe prethodila istraga koja je trajala oko godinu dana, te da je policija trebala da izvrši pretres na 26 različitih lokacija, od kojih su pet bile u Severnoj Mitrovici, a četiri u Zvečanu.

Međutim, zbog otpora građana u severnim opštinama, policija nije uspela da akcije sprovede do kraja na osam lokacija.

„Sumnja se da je došlo do curenja informacija u vezi sa operacijom. Ovo se istražuje", rekao je Mehmeti.

Naime, policijska akcija naišla je na protivljenje u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, dve od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova. Mehmeti je naveo da su okupljeni bacali čvrste predmete na policiju, da je bilo upotrebe vatrenog oružja, te ručnih bombi.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je navela da je borba protiv organizovanog kriminala beskompromisna, te da se o tome ne može pregovarati.

“Pregovarati i praviti kompromis sa kriminalom znači postati jedan od njih. Zato se današnja akcija kosovske policije i carine, koju su ovlastile pravosudne institucije, ne može nazvati akcijom na severu, jer je to bila akcija u različitim delovima Kosova, protiv osoba različite etničke pripadnosti” napisala je ona na svom Facebook nalogu.

Dodala je da je “kriminal uvek bio multietnički”, te da se “neki Albanci sa juga i Srbi sa severa, često uz pomoć pojedinih političara” godinama unazad bave kriminalom.

“Ali ti dani su prošli”, poručila je Osmani.

Podvukla je da očekuje da da će EU ostati privržena vrednostima vladavine prava koje zastupa, jer je na Kosovu “borba protiv kriminala postala stvarna”.

XS
SM
MD
LG