Dostupni linkovi

Policija Kosova konfiskovala 272 uređaja za proizvodnju kriptovaluta


Vlada Kosova je 4. januara donela odluku o zabrani proizvodnje kriptovaluta na celoj teritoriji Kosova zbog energetske krize
Vlada Kosova je 4. januara donela odluku o zabrani proizvodnje kriptovaluta na celoj teritoriji Kosova zbog energetske krize

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) saopštio je da je Policija Kosova izvela akciju u okviru koje je zaplenjeno 272 aparata za proizvodnju kriptovaluta na teritoriji opštine Leposavić, a da je jedna osoba uhapšena.

„Akcija je završena bez incidenata“, napisao je ministar Svečlja na Fejsbuk nalogu.

Vlada Kosova je 4. januara donela odluku o zabrani proizvodnje kriptovaluta na celoj teritoriji Kosova zbog energetske krize.

Kako je tada saopšteno, nadležne institucije će se dodatno angažovati kako bi se zaustavila proizvodnja kriptovaluta, zbog koje se, kako se sumnja, beleži velika potrošnja električne energije.

Kriptovaluta je vrsta digitalnog novca, decentralizovana, zasnovana na “blockchain” tehnologiji. “Blockchain” je baza podataka koja sadrži informacije o digitalnim transakcijama.

U praksi, to je nešto poput kupoprodajne knjige, raspodeljene širom sveta putem računara.

Ministar Policije Dželjalj Svečlja je rekao da je ova akcija organizovana u cilju identifikovanja i konfiskovanja opreme za proizvodnju kriptovaluta.

On je napomenuo da će slične akcije biti nastavljene sve dok se u potpunosti ne implementira odluka Skupštine i Vlade Kosova.

Sumnja se da se proizvodnjom kriptovaluta u velikoj meri bave stanovnici četiri opštine na severu Kosova, koji od 1999. godine ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju.

Procenjuje se da dug za utrošenu električnu energiju u tim opštinama, gde je većinsko srpsko stanovništvo, na godišnjem nivou iznosi oko 12 miliona evra.

XS
SM
MD
LG