Dostupni linkovi

Premijer Kosova posjetio izložbu Muzeja ratnog djetinjstva


Detalj sa izložbe Muzeja ratnog djetinjstva u Beogradu, 28. mart 2022.

U Nacionalnoj galeriji Kosova u Prištini nakon dvije sedmice zatvorena je izložba Muzeja ratnog djetinjstva koju je posjetilo više od 700 građana Prištine, među kojima je i premijer Kosova Albin Kurti.

Kurti je, kako se navodi u saopštenju Muzeja koje prenosi Fena, izrazio snažnu podršku radu Muzeja, te je nakon posjete izložbi zapisao u knjigu utisaka da je "Muzej ratnog djetinjstva od neprocjenjive važnosti za odrastanje u miru, u vremenu u kojem tražimo pravdu za žrtve i da se zločini ne ponove".

Istakao je da je izložba ovog muzeja prava strašna umjetnost, ali i prelijepa umjetnost, koja istovremeno čuva šokantnu kulturu sjećanja.

Izložba koja predstavlja priče, predmete i video svjedočenja djece iz ratova devedesetih na Balkanu, te Ukrajine, Palestine, i Afganistana, izazvala je u Prištini veliku pažnju domaćih medija, studenata više fakulteta i zvaničnika, navodi se u saopštenju.

Rat očima deteta
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:02:43 0:00

Izložba u Prištinu došla je nakon Beograda, gdje ju je od 28. marta do 10. aprila posjetilo blizu 1.000 građana glavnog grada Srbije.

Muzej ratnog djetinjstva nastavlja realizaciju putujućih izložbi, te će u narednom periodu posjetiti više gradova u BiH i inostranstvu, saopćeno je iz Muzeja ratnog djetinjstva.

XS
SM
MD
LG