Dostupni linkovi

U Prištini festival 'Mirëdita, dobar dan' odaje počast ubijenima u Beogradu


Učesnici festivala "Mirëdita, dobar dan" okupili su se u četvrtak ispred Narodnog pozorišta u Prištini kako bi zapalili sveće u čast žrtvama napada u Beogradu, u Srbiji.
Učesnici festivala "Mirëdita, dobar dan" okupili su se u četvrtak ispred Narodnog pozorišta u Prištini kako bi zapalili sveće u čast žrtvama napada u Beogradu, u Srbiji.

Deseto izdanje festivala "Mirëdita, dobar dan" otvoreno je u četvrtak u Prištini, na kojem će kosovska publika imati priliku upoznati srpsku umetničku i društvenu scenu.

Festival je otvoren minutom ćutanja svih učesnika, u čast žrtvama oružanog napada 3. maja na osnovnu školu u Beogradu, u kojem je ubijeno osmoro dece i stražar.

Učesnici festivala "Mirëdita, dobar dan" odaju počast ubijenim u osnovnoj školi u Beogradu
Učesnici festivala "Mirëdita, dobar dan" odaju počast ubijenim u osnovnoj školi u Beogradu

Organizatori festivala zapalili su i sveće ispred Narodnog pozorišta u Prištini, u čast ovih žrtava.

Svrha festivala je pokrenuti promjene i stvoriti tradiciju suradnje koja će pridonijeti trajnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, uz susrete društvenih i kulturnih zajednica, srpske i kosovske.

Organizator festivala Kushtrim Koliqi za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže kako je glavno obilježje ovog izdanja činjenica da ovaj festival nastavlja postojati, uprkos tome što nije baš dobro prihvaćen od strane masa i nacionalističkih skupina.

"Ali, bez obzira na to, nastavljamo naš put s entuzijazmom, ozbiljnošću i predanošću kao što smo imali na početku”, kaže Koliqi.

Festival se održava jednom u Prištini, jednom u Beogradu, a od osnivanja 2014. prate ga prosvjedi desničarskih organizacija i stranaka u Srbiji.

"Na Kosovu nismo imali prosvjede takve razine kao u Beogradu. Imali smo optužbi, uvreda, uvreda od strane nacionalista ili grupa koje ne pozdravljaju takve događaje, ali nismo imali suprotstavljenih javnih aktivnosti", kaže Koliqi iz organizacije Integra.

"Jako smo sretni što smo uspjeli organizirati takav program za predstavljanje umjetničkih produkcija i publikacija građanima Kosova i istovremeno održavanje debata i rasprava o temama o kojima nam nije ugodno raspravljati, kako na Kosovu tako i u Srbiji", dodaje Koliqi.

Festival ima dva programa: debatni i kulturni program.

U ovom izdanju govoriće se o važnim temama za Kosovo i Srbiju kroz promociju knjige "Druga Srbija: Srđa Popović" Škeljzena Gašija (Shkëlzen Gashi), kroz debatu "Drugo nasleđe", debatu "Sloboda kretanja u regionu: sada je vrijeme", te kroz promociju knjige "Trenutak kada sam shvatio da je počeo rat".

"Moramo shvatiti da u Srbiji i u vrijeme Slobodana Miloševića, ali i danas postoje intelektualci, akademici, umjetnici koji glasno brane vrijednosti i principe ljudskih prava, koji glasno govore o zločinima koje dogodilo na Kosovu. Iz tog razloga, dobro je upoznati drugu stranu ove Srbije", kaže Koliqi.

Festival otvara projekcija višestruko nagrađivanog filma "Kako sam naučio letjeti" Radivoja Andrića. U međuvremenu, glavni umjetnički događaj je koncert grupe Romkinja "Pretty Loud", koje pjevaju o stereotipima, socijalnoj pravdi i rasama na romskom, srpskom i engleskom jeziku.

Na otvaranju festivala minutom šutnje odat će se počast žrtvama oružanog napada dan ranije u jednoj osnovnoj školi u Beogradu, u kojem je ubijeno osmero djece i čuvar.

Organizatori festivala zapalit će svijeće ispred Narodnog kazališta u Prištini u čast ovim žrtvama.

Festival "Mirëdita, dobar dan" trajat će do 6. svibnja.

XS
SM
MD
LG