Dostupni linkovi

Kvinta pozdravila odluku Vlade Kosova o zemljištu manastira Dečani


Manastir Visoki Dečani, 3. jun 2022.
Manastir Visoki Dečani, 3. jun 2022.

Šefovi Misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije (EU) pozdravili su i pohvalili postupanje Vlade Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda iz 2016. godine kojom je manastiru Visoki Dečani potvrđeno vlasništvo nad hektarima zemljišta.

"Nalaganje Katastarskoj agenciji Kosova da uknjiži ovo zemljište na manastir Visoki Dečani i obezbeđivanje da se ovaj postupak završi je značajan korak napred kosovskih vlasti u skladu sa njenim evropskim i evroatlantskim težnjama", navodi se u objavi zemalja Kvinte od 14. marta.

"Kao što smo izjavili prošlog maja na godišnjicu odluke Ustavnog suda, sprovođenje vladavine prava i poštovanje nezavisnosti pravosuđa su obaveze za sve demokratski izabrane vlade i neophodni preduslovi za integraciju Kosova u evropske i evroatlantske institucije", podsjetili su iz Kvinte.

Premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin) izjavio je 13. marta da je njegova Vlada tražila od Katastarske agencije Kosova da sprovede odluku Ustavnog suda Kosova iz 2016. godine o ustupanju zemljišta manastiru Srpske pravoslavne crkve Visoki Dečani.

Na sednici Vlade Kosova premijer je rekao da je to učinjeno zbog sprovođenja odluke Ustavnog suda, koja nalaže ustupanje 24 hektara zemlje manastiru Visoki Dečani.

SAD i Nemačka pozdravile su odluku Vlade Kosova, dok je Udruženje istoričara Kosova "Ali Hadri" najavilo tužbu Sudu za ljudska prava u Strazburu.

To pitanje moglo bi biti odlučujuće za zahtev Kosova za članstvo u Savetu Evrope, tokom Parlamentarne skupštine te institucije koja će se održati u aprilu.

Kako Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje iz svojih izvora u crkvenim krugovima, Eparhija-raško prizrenska se neće oglasiti dok u potpunosti ne bude sigurna da je 24 hekatra zemlje i šume upisano na ime Manastira Visoki Dečani.

Kurti je rekao da, iako se Vladi Kosova ne sviđa odluka Ustavnog suda, koju je okarakterisao kao "čudnu" i "nepravednu", da ona nema zakonsko sredstvo da poništi odluku Ustavnog suda.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar) rekao je posle sastanka s predsednicom Vjosom Osmanijem u Prištini 13. marta da je "koliko god bila važna i teška, današnja odluka o manastiru bila veoma neophodna".

Reagovao je i gradonačelnik opštine Dečani, Baškim Ramosaj (Bashkim) koji je član opozicione stranke Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja (Ramush). Ramosaj je rekao da da tri godine čeka na sastanak sa premijerom Kurtijem, kako bi sa njim razgovarao o spornoj imovini.

"Kada ne možete da uradite nešto dobro za zemlju, onda nemojte da uradite ni loše", napisao je on na Fejsbuku (Facebook).

U izjavi za Radio Slobodna Evropa 6. marta, predsednik Opštine Dečane Ramosaj rekao je da su njegove izjave o ovom pitanju javne i da ne želi ništa više da dodaje. Upitan tada šta bi bilo da Vlada Kosova zatraži sprovođenje odluke, on je rekao da ne veruje da će Vlada tako nešto tražiti.

Ranije ovog meseca Radio Slobodna Evropa je izvestio da Vlada Kosova očekuje od lokalne vlasti u Dečanima – opštini na zapadu zemlje – da sprovede odluku Ustavnog suda, dok Opština Dečani, koja se protivila u sprovođenju te odluke, kaže da nije promenila svoj stav.

Zemljište oko manastira Dečani: Dug put do rješenja spora
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:04 0:00

XS
SM
MD
LG