Dostupni linkovi

Kurti: Srbija sa 'Putinovim metodama' opasnost za Kosovo, ali i građane Srbije  


"Srbija nastavlja sa svojim putem ka Putinovim metodama, od zastrašivanja do nehumanog mučenja političkih protivnika", izjavio je Kurti na sednici Vlade Kosova 10. januara (arhivska fotografija).
"Srbija nastavlja sa svojim putem ka Putinovim metodama, od zastrašivanja do nehumanog mučenja političkih protivnika", izjavio je Kurti na sednici Vlade Kosova 10. januara (arhivska fotografija).

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti izjavio je 10. januara da Srbija time što "prati metode ruskog predsednika Vladimira Putina", ne predstavlja opasnost samo za Kosovo i region već i za građane Srbije.

Kurti je tako prokomentarisao hapšenja dvojice kosovskih državljana od strane srpskih vlasti.

On je na sednici Vlade Kosova takođe optužio Srbiju za, kako je rekao, nepravedna, namerna i zlonamerna hapšenja građana Kosova i mučenje sopstvenih građana.

"Srbija nije opasnost samo za naše građane, našu bezbednost, regionalnu stabilnost na Balkanu, ona je nedavno dokazala da predstavlja opasnost i za svoje građane koji su spremni da se izvine za srpski genocid na Kosovu...Srbija nastavlja sa svojim putem ka Putinovim metodama, od zastrašivanja do nehumanog mučenja političkih protivnika", rekao je Kurti.

On se tako osvrnuo i na pritvaranje predsednika opozicione Republikanske partije u Srbiji, Nikole Sandulovića.

Prema odgovoru Tužilaštva u Nišu koji je RSE dobio, Sandulović je zadržan u pritvoru zbog "sumnje da je izvršio krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti".

Kurti je naveo da je Sandulović, po nalogu države Srbije, pretučen i optužen ga za izazivanje mržnje nakon što se poklonio ispred groba sedmogodišnje Bljerine Jašari, koju su ubile srpske snage.

Na snimku objavljenom na društvenoj mreži X 2. januara, vidi se da je Sandulović posetio kompleks "Adem Jashari" u Prekazu, te da je položio venac u znak sećanja na događaje od 5, 6. i 7. marta 1998. godine, kada su srpske snage ubile preko 50 članova porodice Adema Jašarija, jednog od osnivača bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Kurti je na sednici Vlade govorio i o nedavnom hapšenju državljana Kosova u Srbiji - Hasana i Džavita Dakaja.

Njih su srpske vlasti uhapsile 5. januara nakon što su ušli u Srbiju preko graničnog prelaza Merdare.

Potom je Viši sud u Beogradu odredio jednomesečni pritvor Hasanu Dakaju, inače bivšem pripadniku Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), zbog sumnje da je 1999. godine počinio ratni zločin.

S druge strane, Džavit (Xhavit) Dakaj je nakon privođenja pušten.

"Hasan Dakaj se tamo i dalje drži nepravedno i proizvoljno. Ovo nije prvi put, niti je izolovan slučaj. Ovo je smišljeno i zlonamerno ponašanje Srbije, koje je u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama o ljudskim pravima", rekao je Kurti.

On je dodao da je Srbija uhapsila još dvojicu državljana Kosova, Petrita Dulju (Petrit Dula) i Nezira Mehmetaja, koji su navodno počinili zločine nad civilnim stanovništvom tokom rata na Kosovu.

"Nezir Mehmetaj je mesecima bio u pritvoru bez optužnice, suprotno zakonima same Srbije, to je potvrdio i Fond za humanitarno pravo u Srbiji", podvukao je on.

Petrit Dulja je 2022. proglašen krivim za ratne zločine od strane Višeg suda u Beogradu, a potom je oslobođen u aprilu 2023.

Kosovo je ranije zatražilo izručenje Dulje i Mehmetaja od Srbije, ali odgovor nikada nije stigao.

Kurti je optužio Srbiju i da ne poštuje sporazum u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa, koji su dve strane prihvatile krajem februara prošle godine.

"U članu jedan sporazuma stoji da će strane, odnosno Kosovo i Srbija, međusobno razvijati dobrosusedske odnose, zasnovane na jednakim pravima. Srbija, međutim, bira sve iznad razvoja dobrih odnosa sa nama, zapravo bira da napadne Kosovo, kao što je to uradila 24. septembra 2023. godine u Banjskoj, a zatim da zaštiti počinioce ovog dela na čelu sa Milanom Radoičićem", rekao je Kurti.

Radoičić, bivši potpredsednik njaveće partije kosovskih Srba – Srpske liste, preuzeo je odgovornost za napad na policiju Kosova u Banjskoj. Tada je oružana grupa Srba ubila narednika Afrima Bunjakua dok su potom u razmeni vatre ubijena i trojica napadača.

Kosovo tvrdi da iza tog napada stoji Srbija, što je zvanični Beograd negirao.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG