Dostupni linkovi

Na Kosovu 16 novih slučajeva korone, ali bez preseka u srpskim sredinama


Priština (5. novembar 2021.)
Priština (5. novembar 2021.)

Na Kosovu je u poslednja 24 časa registrovano 16 slučajeva korona virusa od testiranih 2.146 uzoraka, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Vlade Kosova u subotu, 6. novembra. Smrtnih slučajeva od posledica COVID-19 nije bilo, a trenutan broj aktivnih slučajeva je 446.

Ministarstvo zdravlja Vlade Kosova svakodnevno objavljuje presek o epidemiološkoj situaciji na Kosovu ali u ove izveštaje nisu uključeni podaci iz srpskih sredina na Kosovu jer zdravstveni sistemi funkcionišu potpuno odvojeno, odnosno u srpskim sredinama zdravstvene institucije rade u sistemu Srbije.

Za sada, između kosovskog i srpskog sistema ne postoji saradnja ili koordinacija oko epidemiološke situacije.

Izveštaje o epidemiološkoj situaciji u srpskim sredinama objavljuje krizni štab privremenog opštinskog organa u Severnoj Mitrovici, koji finansira Beograd.

Od poslednjeg preseka, koji je objavljen 4. novembra, u srpskim sredinama na Kosovu je registrovano još 76 novih slučajeva korona virusa od testiranih 162 uzorka. Prema ovom izveštaju, od posledica COVID-19 preminule si dve osobe.

U sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu trenutno je 483 aktivnih slučajeva.

Uzorci iz srpskih sredina se uglavnom obrađuju u okviru Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici, opštini sa većinskim srpskim stanovništvom na severu Kosova a potom se ti podaci ubacuju u jedinstvenu bazu podataka na nivou Srbije.

RSE o pandemiji COVID-a 19

Priče, analize, foto i video zapisi o COVID-u 19.

XS
SM
MD
LG