Dostupni linkovi

Na Kosovu 356 zaraženih korona virusom


Vakcinacija u Prištini

Na Kosovu je u poslednja 24 sata registrovano još 356 novih slučajeva korona virusa, od testiranih 7.258 uzoraka. Nema smrtnih slučajeva od posledica COVID-19.

U istom periodu je izlečeno 53 pacijenta, pa je trenutan broj aktivnih slucajeva 2.083.

Od početka 2022. godine beleži se porast pozitivnih slučajeva a Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova je 10. januara saopštio da bi epidemiološka situacija mogla da se pogorša narednih dana usled pojave nove Omikron varijante.

"Neophodno je posebno voditi računa o striktnom poštovanju fizičke distance, da se koriste maske, dezinfikuju i provetravaju prostorije, kako bi se sprečilo i izbeglo moguće dalje širenje infekcije", navedeno je u saopštenju.

Do sada je drugu dozu vakcine protiv korona virusa na Kosovu primilo 791.547 građana.

Porast novoinficiranih se beleži i u srpskim sredinama na Kosovu, gde zdravstvene institucije funkcionišu u sistemu Srbije a dnevne izveštaje o broju novoinficiranih i preminulih objavljuje privremeni organ Severna Mitrovica, koji finansira Beograd.

Tako je u srpskim sredinama na Kosovu potvrđeno još 100 novih slučajeva infekcije korona virusa, dok je trenutan broj aktivnih slučajeva 279.

Kosovske vlasti su ranije saopštile da se podaci iz srpskih sredina ne dobijaju iz tehničkih a ne političkih razloga. Navodno je na početku pandemije situacija bila drugačija, da su opštine sa srpskom većinom na Kosovu redovno slale dnevne izveštaje, ali da je ta praksa potom prekinuta.

XS
SM
MD
LG