Dostupni linkovi

Kosovo: Jedan smrtni slučaj i 68 novozaraženih


Priština
Priština

Na Kosovu je u poslednja 24 prijavljen jedan smrtni slučaj od posledica bolesti COVID-19, dok je registrovano 68 novih slučajeva korona virusa od ukupno testirana 702 uzorka, saopšteno je 12. oktobra iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova.

Korona virus je na Kosovu od početka epidemije registrovan kod 16.247 osoba od kojih je 648 preminulo.

Ukupno je izlečeno 14.368 osoba a broj aktivnih slučajeva je 1.231.

Prethodno je premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti upozorio da bi u narednim nedeljama moglo doći do povećanja broja novozaraženih, te najavio mogućnost pooštravanja mera za suzbijanje pandemije.

"U poslednje dve nedelje broj obolelih opada, sa oko 30 aktivnih slučajeva na 100 hiljada stanovnika. Ali predviđanja su da bi taj broj mogao brzo premašiti cifru od 50, a onda bi prema protokolima mere trebalo pooštriti, kao što se dešava u većini zemalja EU”, napisao je Hoti na svom Facebook profilu.

On je napomenuo i da se u poslednjih nedelju dana broj hospitalizovanih pacijenata povećao za 30 odsto, kao i to da je broj pozitivnih studenata na COVID-19 veliki, što predstavlja rizik od širenja virusa.

“Zato treba da imamo razumevanja zbog pooštravanje mera u narednim nedeljama”, poručio je Hoti i napomenuo da će nadležne institucije pripremiti akcioni plan za nadgledanja sprovođenja mera.

XS
SM
MD
LG