Dostupni linkovi

Kosovo evakuisalo četiri državljana iz Avganistana


Avganistanci i španski državljani koji su radili i boravili u Avganistanu se ukrcavaju na let za evakuaciju u Kabulu, 18. avgust 2021.
Avganistanci i španski državljani koji su radili i boravili u Avganistanu se ukrcavaju na let za evakuaciju u Kabulu, 18. avgust 2021.

Iz Avganistana su evakuisana četiri kosovska državljana, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore, uz napomenu da se nastavljaju napori na identifikaciji i pružanju pomoći građanima Kosova kako bi što pre napustili Avganistan.

Očekuje se i da će Kosovo prihvatiti jedan broj avganistanskih civila koji su sarađivali sa američkim snagama i koji sada moraju biti evakuisani iz bezbednosnih razloga.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je 18. avgusta u intervjuu za BBC rekla da se još uvek ne zna tačan broj Avganistanaca koji treba da stigne na Kosovo, te da se o tome još uvek razgovara sa američkim partnerima.

Dodala je da će u roku od dva ili tri dana ipak biti poznat tačan datum njihovog dolaska.

Hiljade ljudi pokušava da pobegne iz Avganistana otkako su talibani 15. avgusta preuzeli kontrolu nad glavnim gradom Kabulom.

Inostrane vlade nastoje da evakuišu svoje državljane iz Avganistana, ali i tamošnje lokalno stanovništvo koje strahuje od odmazde zbog saradnje sa međunarodnim snagama.


Međutim, raste zabrinutost zbog mogućnosti blokiranja puteva do aerodroma u Kabulu.

Američki Stejt department najavio je novi program koji će omogućiti hiljadama Avganistanaca da se kao izbeglice presele u SAD.

Ipak, oni najpre moraju biti smešteni u neku o trećih zemalja, gde će boraviti od 12 do 14 meseci, odnosno dok se izanalizira njihova aplikacija za američku vizu.

XS
SM
MD
LG