Dostupni linkovi

Evropski komesar Varhelji dolazi na Kosovo


Oliver Varhelyi
Oliver Varhelyi

Komesar Evropske unije (EU) za proširenje i susjedstvo Oliver Varhelyi posjetiće Kosovo u četvrtak, 25. maja, kako bi se sagledali odnosi Kosova i EU, najavljeno je iz Brisela.

Prema najavama Evropske komisije, tokom boravka na Kosovu, Varhelji će se sastati sa predsednicom Kosova Vjosom Osmanijem i premijerom Aljbinom Kurtijem (Albin Kurti). Takođe, visoki evropski zvaničnik sastaće se i sa predstavnicima opozicije i civilnog društva.

"Ovi sastanci će biti prilika da se sagledaju odnosi Kosova i EU i da se razgovara o nedavnim dešavanjima, kao i o ključnim reformama, uključujući one u oblasti pravosuđa, energetske tranzicije i borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije", navodi se u saopštenju.

Zajednički program protiv kriminala i korupcije

Međutim, očekuje se da će glavni događaj tokom njegove posete biti pokretanje zajedničkog programa EU i Kosova za jačanje zakona i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Evropski komesar će sa ministrom unutrašnjih poslova Kosova Dželalom Svečlom (Xhelal Sveçla), inaugurisaće "Program za unutrašnje poslove EU-Kosovo".

"Cilj ovog programa je dalje prilagođavanje akcija Kosova u jačanju zakona i borbi protiv organizovanog kriminala standardima EU", saopštila je EK.

"Ovaj program EU, finansiran sa 6,5 miliona evra, realizovaće se u periodu od tri godine, uz podršku Francuske, Italije i Belgije. On će doprinijeti jačanju kapaciteta kosovskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i ojačaće međunarodnu saradnju", dodaje se u saopštenju EK.

Kao i za sve zemlje koje su u procesu proširenja EU, tako su za Kosovo vladavina prava, reforme pravosuđa i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije identifikovane kao glavne oblasti koje će EU uzeti u obzir u proceni spremnost ovih država za napredak ka evropskim integracijama.

Kosovo je 15. decembra 2022. godine predalo zahtjev za članstvo u EU.

XS
SM
MD
LG