Dostupni linkovi

Bisljimi u Briselu u poslednjim pripremama aplikacije Kosova za EU


Kosovo: Besnik Bislimi - Deputy Prime Minister of Kosovo
Kosovo: Besnik Bislimi - Deputy Prime Minister of Kosovo

Kosovski vicepremijer Besnik Bisljimi (Besnik Bislimi) nalazi se u Briselu da bi obavio razgovore sa evropskim zvaničnicima oko najavljene aplikacije Kosova za punopravno članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Bislimi se sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Oliver Varhelyi) koji je potvrdio da je "skorašnja" aplikacija Kosova bila centralna tema razgovora.

"Kosovo je već javno objavilo svoje namere da aplicira za članstvo u Evropskoj uniji. Nije na nama da komentarišemo. Propisi u Evropskoj uniji su jasni po pitanju procedura za prijavu za članstvo. Na Savetu je da kada aplikacija stigne to uzmu u razmatranje", izjavila je portparolka Evropske komisije (EK) Ana Pisonero.

Kosovo je najavilo da će predati aplikaciju za punopravno članstvo EU do kraja ove godine.

U zvaničnim dokumentima evropskih institucija Kosovo se navodi kao "potencijalni kandidat". Međutim, Kosovo nije priznalo pet zemalja članica EU i stoga se ne tretira kao država.

U ugovoru EU se navodi da je Evropska unija zasnovana na vrednostima poštovanja ljudskog dostojanstva, slobode, demokratije, jednakosti, vladavine prava i poštovanja ljudskih prava, uključujući prava pripadnika manjina.

Prema članu 49 ovog sporazuma, "svaka evropska država" koja poštuje ove vrednosti i posvećena je njihovom promovisanju može da se prijavi za članstvo u Uniji.

XS
SM
MD
LG