Dostupni linkovi

Očekuju se nove mere na Kosovu, 2.708 novoinficiranih koronom


Vakcinisanje srednjoškolaca na Kosovu, novembar 2021.

Na Kosovu je u poslednja 24 sata registrovano 2.708 novih slučajeva korona virusa od testiranih 10.883 uzoraka, saopšteno je 20. januara iz Ministarstva zdravlja.

Ovo je drastičan porast broja novoinficiranih, imajući u vidu da je u utorak registrovano 720 novih slučajeva, dok je u sredu bilo 2.050.

Zvanično je trenutan broj aktivnih slučajeva na Kosovu je 9.771 ali je ta brojka veća, imajući u vidu da Kosovo nema uvid u epidemiološku situaciju u srpskim sredinama, gde zdravstvene institucije funkcionišu u sistemu Srbije.

Na osnovu izveštaja od 20. januara, koji je objavio Privremeni organ iz Severne Mitrovice, koji finansira Beograd, navodi se da je u srpskim sredinama registrovano još 235 novih slučajeva infekcije od 320 testiranih uzoraka.

Aktivnih slučajeva u srpskim sredinama je 887.

U međuvremenu je premijer Kosova Aljbin Kurti zatražio da se mere u borbi za sprečavanje i širenje korona virusa ažuriraju zbog porasta broja novoinficiranih na dnevnom nivou.

Na sastanku Odbora za upravljanje situacijom oko pandemije koorna virusa, kome je prisustvovao i premijer Kurti, rečeno je da na Kosovu prevovlađuje Omikron varijanta korona virusa.

Premijer Kurti je zatražio da nove mere u borbi protiv pandemije budu fokusirane na usporavanje širenja infekcije.

Na osnovu mera koje su trenutno na snazi, a koje su usvojene oktobra prošle godine, ograničeno je kretanje građana od ponoći do pet sati ujutru, dok ugostiteljski objekti mogu da rade do 23:00, ali da se sa muzikom prestane najkasnije u 21:30.

Nove vladine mere bi mogle da se odnose na rad ugostiteljskih objekata, odnosno da im se dodatno skrati radno vreme.

XS
SM
MD
LG