Dostupni linkovi

Bačena eksplozivna naprava na zgradu ‘Elektrokosmeta’ u Severnoj Mitrovici


Severna Mitrovica, Kosovo
Severna Mitrovica, Kosovo

Na zgradu ‘Elektrokosmeta’ u Severnoj Mitrovici je u četvrtak (23. juni) uveče bačena eksplozivna naprava, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz policije za region sever.

Slučaj je okarakterisan kao "izazivanje opšte opasnosti" a istraga je u toku. Iz Policije napominju da nema povređenih.

‘Elektrokosmet’ je srpska kompanija koja funkcioniše u okviru Elektroprivrede Srbije. Na osnovu dogovora Kosova i Srbije u okviru dijaloga, nadležnosti te kompanije bi trebalo da preuzme ‘Elektosever’, kompanija koja tek treba da dobije licencu od kosovskog Regulatornog ureda za energetiku.

Kompanija ‘Elektrosever’ bi trebala da bude formirana na osnovu dogovora o energetici iz 2013. i 2015. godine.

Prema tim sporazumima, 'Elektrosever' će dobiti licencu u skladu sa kosovskim pravnim i regulatornim okvirom i moći će da pruža usluge distribucije, kao što je izdavanje i naplata računa, održavanje i fizičko povezivanje novih potrošača.

To znači da će, kada ova kompanija zvanično bude formirana, građani na severu, gde većinu čine pripadnici srpske zajednice, početi da plaćaju struju nakon više od dve decenije.

Kosovo i Srbija su 21. juna usvojili i mapu puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su dve strane postigle u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa.

Prema podacima Kosovskog operatora za prenos i tržište električne energije (KOSTT), gubici samo za 2021. godinu dostigli su iznos od 40 miliona evra.

Od 1999. do 2017. godine, dug za sever Kosova su paušalno plaćali građani Kosova iz ostalih opština južno od Ibra, tako što su im računi bili veći za 3,5 odsto.

Međutim, nakon brojnih žalbi, Apelacioni sud je krajem 2017. godine odlučio da suspenduje ovu praksu jer je bila nezakonita. Tu odluku je potom potvrdio i Ustavni sud Kosova.

Potom je račune za utrošenu energiju na severu Kosova plaćao KOSTT, odnosno Vlada Kosova.

Računi za struju prvi put posle dve decenije: Šta kažu u na severu Kosova?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

XS
SM
MD
LG