Dostupni linkovi

Kosovo proglasilo terorističkim organizacijama 'Civilnu zaštitu' i 'Brigadu sever'


Grafiti 'Brigade sever' u Severnoj Mitrovici, novembar 2022.
Grafiti 'Brigade sever' u Severnoj Mitrovici, novembar 2022.

Vlada Kosova je proglasila terorističkim organizacijama "Civilnu zaštitu" i "Brigadu sever", uz obrazloženje da njihovi pripadnici stoje iza nemira na severu Kosova.

"Na osnovu procena kosovskih bezbednosnih institucija, nelegalne formacije 'Civilna zaštita' i njene komponente, te 'Severna brigada' predstavljaju ozbiljnu i direktnu pretnju ustavnom poretku i bezbednosti Kosova", rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti).

Prema Kurtijevim rečima, ove dve organizacije su sprovodile akcije "sa terorističkim elementima" poput oružanih napada na pripadnike kosovske policije, pripadnike Misije Evropske unije za vladavinu prava (Eulex), vojnike Kfora (vojna misija NATO).

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja (Xhelal Svecla) je razjasnio i na koga će se ova odluka Vlade odnositi.

"Ova odluka neće doticati nikoga ko nije počinio neko krivično delo do proglašenja ('Civilne zaštite' i 'Brigade sever') terorističkim organizacijama, iako su ranije bili njihovi članovi", rekao je on.

'Brigada sever' kaže da nastavlja delovati

U reakciji na proglašenje terorističkom organizacijom iz "Brigade sever" naveli su da ih to neće sprečiti da se bore "za srpstvo i jedinstvo" ali da iz bezbedonosnih razloga neće više javnost obaveštavati o svojim potezima. Na Telegramu su naveli i da su njihovi članovi "volonteri koji pomažu Srbe i srpski narod, spremni da odbrane svoj narod i državu".

Na severu Kosova su od kraja maja povećane tenzije zbog odluke kosovskih vlasti da preuzme opštinske zgrade u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, kako bi albanski gradonačelnici imali pristup kancelarijama. Srbi, koji čine većinu u tim opštinama, tome su se oštro usprotivili jer su bojkotovali aprilske izbore i ne prihvataju rezultate.

Srpski član Vlade Kosova, ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić, nije podržao predlog da se "Civilna zaštita" i "Brigada sever" proglase terorističkim organizacijama. On je potom obrazložio da je sve "kompleksnije i teže naći sagovornike među građanima na severu", te da ih je teško ubediti da je ono što radi Vlada Kosova u njihovom interesu. Zato je ocenio da je ovakva odluka "preuranjena".

"Trebalo bi mnogo opreznije i laganije da idemo u pravcu uspostavljanja zakona i reda na celoj teritoriji Kosova", rekao je on i pozvao kosovskog šefa policije Dželjalja Svečlju da još jednom razmotri ovu odluku.

Svečlja je pre par dana rekao da će zatražiti da se ove dve organizacije proglase terorističkim a nakon što je u Zvečanu, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na severu, pronađen automobil beogradskih tablica sa arsenalom oružja, pancira, torbi i maske. Optužio je Srbiju da "podržava kriminalne grupe" i da "pokušava da destabilizuje Kosovo".

Zvanični Beograd je, s druge strane, optužio Prištinu da je automobil pun oružja "podmetnut", odnosno da se radi o oružju koje je pronađeno i zaplenjeno u ranijim akcijama razoružavanja građana na Kosovu. Među municijom, pronađene su i lepljive značke sa oznakom "Brigade sever".

Šta su 'Civilna zaštita' i 'Brigada sever'?

"Civilna zaštita" je na severu Kosova funkcionisala od 2006. do 2015/16., kada je na osnovu zvaničnih informacija rasformirana na osnovu dijaloga Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa.

Radnici "Civilne zaštite" su potom integrisani u kosovske institucije.

"Civilna zaštita" u Srbiji funkcioniše unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, a njena uloga je da reaguje u vanrednim situacijama, poput poplava, zemljotresa i slično.

Međutim, prema podacima Kosovskog centra za bezbednosne studije, "Civilnu zaštitu" na Kosovu su činili pripadnici koji su prošli vojnu obuku i smatrala se vrlo opasnom po bezbednost Kosova.

"Brigada sever" stoji iza grafita koji se od kraja prošle godine ispisuju na severu Kosova. Neki od njih su: "Ne brinite! Tu smo! Čekamo!".

Na početku su se potpisivali kao "Severna brigade" ali nakon "ispravke" predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je taj naziv za navijače Zvezde, počeli su da koriste naziv "Brigada sever".

Ne zna se ko stoji iza ove brigade, niti da li se radi o nekoj formalnoj organizaciji, osim što su nakon odluke Vlade Kosova 29. juna napisali da se radi o "volonterima".

Kako se na Kosovu tretiraju terorističke organizacije?

Na osnovu kosovskih zakona, dalje aktivnosti "Civilne zaštite" i "Brigade sever" snosiće posledice.

Krivični zakonik Kosova pod terminom "terorizam" predviđa izvršenje jednog ili više krivičnih dela "sa ciljem ozbiljnog zastrašivanja stanovništva, nelegalnog uslovljavanja institucija, vlade ili međunarodne organizacije, destabilizacije ili uništavanja političke, ustavne, ekonomske ili društvene strukture Kosova".

Neke od radnja koje uključuju ova krivična dela su ubistvo, uzimanje talaca ili kidnapovanje, naoružavanje, transport i upotreba oružja, eksploziva, hemijskog ili biološkog oružja.

Kazna zatvora za terorizam na Kosovu je najmanje pet godina, a ukoliko je terorističkim aktom nanesena teška telesna povreda jednog ili više lica, izvršilac zločina dobija najmanje deset godina zatvora.

Ukoliko jedno ili više lica pogine u nekom terorističkom aktu, onda je najmanja kazna zatvora petnaest godina.

Za pružanje pomoći u izvršenju terorističkih dela, kazna zatvora je do deset godina zatvora.

Regrutovanje osoba i obuka istih za izvršenje terorističkih dela je kažnjivo do petnaest godina zatvora.

Ukoliko se neka osoba proglasi krivom da je na čelu neke terorističke organizacije, kazna je do 20 godina zatvora uz novčanu kaznu do 500.000 evra.

XS
SM
MD
LG