Dostupni linkovi

Kosovski zvaničnici sa britanskim izaslanikom o dijalogu Kosova i Srbije


Predsednica Kosova i britanski izaslanik u Prištini, 10. februara 2022.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ponovila je u razgovoru sa izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom (Stuart Peach) da je Kosovo posvećeno dijalogu sa Srbijom koji treba da rezultira međusobnim priznanjem.

Osmani i Pič su u četvrtak u Prištini razgovarali, pored ostalog, o procesu dijaloga Prištine i Beograda, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.

Osmani je navela da Kosovo treba da bude ravnopravna strana u dijalogu, te rekla da je Srbija ta koja opstruiše celi proces i potpisane sporazume. U tom kontekstu je ponovo pomenula i negativan uticaj Rusije na region i njenu “tendenciju da destabilizuje region”.

“Ujedinjeno Kraljevstvo je među glavnim saveznicima, sa ključnom ulogom u procesu oslobođenja, (proglašenja) nezavisnosti i izgradnje države Kosovo”, navela je Osmani.

Pič se u Prištini sastao i sa premijerom Kosova Aljbinom (Albin) Kurtijem.

I premijer Kosova Aljbin Kurti je preneo britanskom izaslaniku za Zapadni Balkan da je Priština posvećena dijalogu sa Beogradom ali da taj proces treba da bude principijelan, te da dve strane treba da budu ravnopravno tretirane. Ponovio je da teritorijalni integritet, suverenitet i funkcionalnost zemlje, ne sme da se dovodi u pitanje.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Stjuart Pič je izrazio spremnost i spremnost da pomogne u procesu dijaloga Kosova i Srbije.

"Velika Britanija je suštinski partner Kosova za razvoj i bezbednost", rekao je kosovski premijer i pozdravio odluku Velike Britanije da imenuje izaslanika za Zapadni Balkan.

Istakao je da je budućnost Kosova NATO i EU, te da je uloga Ujedinjenog Kraljevstva ključna kada su u pitanju ove integracije.

Poruke iz Beograda

Pre posete Kosovu boravio je u Srbiji gde se sastao sa tamošnjim zvaničnicima i srpskim patrijarhom Porfirijem, sa kojima je razgovarao o situaciji u zemljama regiona, saradnji i dijalogu Kosova i Srbije.

Vučić je na sastanku, kako je saopšteno iz Predsedništva, rekao da Srbija nastavlja da teži trajnom i obostrano prihvatljivom rešenju i da ostaje u potpunosti posvećena dijalogu kao jedinom načinu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

U saopštenju iz Predsedništva Srbije je saopšteno da se Beograd zalaže za postizanje održivog i obostrano prihvatljivog rešenja u dijalogu sa Prištinom, kao i da ostaje u potpunosti posvećen dijalogu kao jedinom putu za rešavanje svih otvorenih pitanja.

Sa druge strane, Pič je naglasio je da će sa partnerima iz EU i SAD raditi na podršci dijalogu Kosova i Srbije.

Prethodno su početkom februara Kosovo i Srbiju posetili specijalni predstavnik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Escobar i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak, u cilju pripreme terena za nastavak dijaloga.

Pozvali su i na implementaciju do sada postignutih dogovora u okviru dijaloga, koji se od 2011. godine vodi u Briselu posredstvom Evropske unije. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih mnogi nisu realizovani na terenu.

XS
SM
MD
LG