Dostupni linkovi

Kosovska ministarka pravde u BiH: Posvećeni smo borbi protiv ekstremizma


Ministarka pravde Kosova Aljbulena Hadžiju (Albulena Haxhiu)
Ministarka pravde Kosova Aljbulena Hadžiju (Albulena Haxhiu)

Kosovo je posvećeno borbi protiv radikalizma i nasilnog ekstremizma, izjavila je kosovska ministarka pravde Aljbulena Hadžiju (Albulena Haxhiu) na regionalnoj konferenciji „Sprečavanje radikalizma i nasilnog ekstremizma u zatvorima jugoistočne Evrope – izazovi i budućnost“ održanoj na Jahorini u Bosni i Hercegovini.

„Kosovo je, kao deo globalne agende u borbi protiv radikalizma i nasilnog ekstremizma uvelo brojne institucionalne mere za sprečavanje i borbu protiv nasilnog radikalizma i ekstremizma, fenomena koji nije ostavio netaknutu nijednu zemlju u regionu, ali i šire“ , rekla je Hadžiu na konferenciji a prenosi Ministarstvo pravde Kosova.

Ministri i predstavnici država učesnica su usvojili zaključke, koji su proističu iz diskusija na konferenciji, a koji se odnose na posvećenost u suzbijanju i sprečavanju nasilnog radikalizma i ekstremizma u zatvorima jugoistočne Evrope.

Ministar pravde Bosne i Hercegovine Josip Grubeša je predstavio izazove u borbi protiv radikalizma i ekstremizma, te istakao važnost borbe protiv ovih pojava u budućnosti.

U izveštaju Evropske unije o napretku i izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima, pohvaljuje se rad kosovskih institucija na sprečavanju i borbi protiv radikalizma.

Kosovo je usvojilo Nacionalnu strategiju i akcioni plan protiv terorizma (2018-2023) koji su u skladu sa Strategijom EU za borbu protiv terorizma.

XS
SM
MD
LG