Dostupni linkovi

Kosovo izručilo BiH osobu osumnjičenu za ubistvo


"Ovo je uspjeh međunarodne pravne saradnje između Kosova i Bosne i Hercegovine, bez obzira na političke okolnosti".
"Ovo je uspjeh međunarodne pravne saradnje između Kosova i Bosne i Hercegovine, bez obzira na političke okolnosti".

Ministar pravde Bosne i Hercegovine (BiH) Josip Grubeša potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je Kosovo izručilo BiH jednu osobu.

Kako je kazao, riječ je o muškarcu migrantu koji se sumnjiči da je učestvovao u ubistvu državljanina BiH u Sarajevu u novembru 2020. godine. Tada je za njim raspisana potjernica.

Prethodno je vijest o hapšenju potvrdila ministarka pravde Kosova Albulena Haxhiu na svom Facebook nalogu.

Haxhiu je navela da je osumnjičena osoba pobjegla iz BiH na Kosovo, gdje je uhapšena zahvaljujući saradnji Policije Kosova i BiH, te je izručena po nalogu BiH.

“Ovaj slučaj je uspjeh međunarodne pravne saradnje između Kosova i Bosne i Hercegovine, bez obzira na političke okolnosti. Takođe, ovaj slučaj je pokazatelj da kroz ojačane mehanizme međunarodne pravne saradnje u krivičnim stvarima, pojedinci i kriminalne grupe ne mogu da vide Kosovo kao mjesto za bijeg od pravde, niti kao mjesto za sprovođenje svoje kriminalne aktivnosti”, napisala je Haxhiu.

Ubistvo se, prema navodima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), dogodilo nakon što su, kako tvrde u ovoj instituciji, trojica migranata nožem napali mještane sarajevskog naselja Ilidža. U ovom napadu preminuo je jedan 36-godišnji državljanin BiH inicijala J. B., dok su još dvije osobe povrijeđene.

Dan nakon ubistva uslijedio je i protest građana u sarajevskom naselju Ilidža, na čijem se prostoru desilo ubistvo. Zatražili su da vlasti pod hitno preduzmu mjere da zaštite građane od migranata. Kazali su da je ranije bilo napada i nasilja, te da su sada ugroženi i životi i životne vrijednosti.

U Federaciji BiH djeluje šest prihvatnih centara za migrante. Na području Unsko-sankskog kantona rade četiri prihvatna centra Borići, Sedra, Miral i Lipa, gdje je smješteno 2.200 osoba, a u Kantonu Sarajevo Ušivak i Blažuj i smješteno je oko 2.300 migranata i izbjglica.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, Republici Srpskoj ne postoji nijedan prihvatni centar za migrante.

XS
SM
MD
LG