Dostupni linkovi

Još jedna grupa Avganistanaca napustila Kosovo


Priština, maj 2022. 

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini je saopštila da je još jedna grupa avganistanskih civila 1. juna napustila Kosovo, nakon procesa provere.

"Zahvaljujući kosovskoj velikodušnosti, preko 600 Avganistanaca koji su bili privremeno smešteni u kampu Lija/Bondstil je prebačena i dobiće drugu šansu za izgradnju novog života u SAD", navodi se u objavi na Twitter nalogu.

Kosovo se sporazumom sa SAD obavezalo da će prihvatiti avganistanske civile na godinu dana, nakon što su talibani preuzeli vlast u njihovoj zemlji. Tako je njih više od 1.300 našlo utočište na Kosovu od avgusta prošle godine.

Smešteni su u kampu Bechtel-Enka i u američkoj vojnoj bazi na Kosovu – Bondsteel (Bondstil). Oba kampa nalaze se na teritoriji opštine Uroševac, na oko 40 kilometara južno od Prištine.

Na Kosovu su smešteni privremeno, dok prolaze kroz proces provere za repatrijaciju u treće zemlje. Do sada je oko 600 njih sa Kosova otišlo uglavnom u SAD.

Međutim iz američkog Stejt departmenta je ranije za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrđeno da je pojedinim Avganistancima, koji privremeno borave na Kosovu, odbijen je zahtev za odlazak u Sjedinjene Američke Države jer nisu prošli proces provere.

Jedan zvaničnik iz Stejt Departmenta je takođe naveo da "dok god postoji sistem provere biće pojedinaca koji na kraju neće moći da odu u Sjedinjene Države".

Istakao je i da će SAD raditi sa pojedincima, kojima je će biti onemogućen odlazak u Ameriku, na pronalaženju alternativnog rešenja oko njihovog smeštaja.

Kosovske vlasti za sada nisu saopštile šta će se desiti sa Avganistancima koji borave na Kosovu, ukoliko im bude onemogućeno da odu u SAD.

Prethodno je u martu jedan visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta rekao novinarima da niko od Avganistanaca, koji eventualno ne prođu proces provere, neće ostati na Kosovu.

XS
SM
MD
LG