Dostupni linkovi

Odletio avion sa prvom grupom Afganistanaca sa Kosova


Avion kojim se građani Afganistana, koji su privremeno smešteni na Kosovo, prebacuju u Veliku Britaniju, na pisti aerodroma u Prištini. 16. septembar 2021.
Avion kojim se građani Afganistana, koji su privremeno smešteni na Kosovo, prebacuju u Veliku Britaniju, na pisti aerodroma u Prištini. 16. septembar 2021.

Prva grupa od 117 državljana Afganistana, koji su prije nekoliko dana našli utočište na Kosovu, otputovali su u Veliku Britaniju, rekli su za Radio Slobodna Evropa (RSE) izvori iz ministarstva unutrašnjih poslova.

Grupa koja je otišla do sada je bila smještena u građevinski kamp Bechtel-Enka u blizini grada Uroševca, 40 km od glavnog grada Kosova.

U ovom kampu su bili civili, afganistanski državljani, koji su radili sa snagama NATO -a u Afganistanu. Na Kosovo su došli jer više nisu bili sigurni u Afganistanu kada je zemlja pala pod talibane.

Jacob Webber, zamjenik šefa misije Velike Britanije na Kosovu, rekao je na aerodromu nakon polijetanja aviona da je zadovoljan što su afganistanski državljani poslani u njegovu zemlju i što je operacija uspjela.

"Na Kosovu ima još oko 700 Afganistanaca povezanih s NATO-om, pa mislim da je važno da svi zajedno radimo kako bismo osigurali njihovo preseljenje na stalno mjesto boravka".

"Prošli su dosta toga. Težak je put kojim su išli. Imaju još dosta da pređu. Oni lete u Veliku Britaniju, ali ne bismo mogli bez Kosova", dodao je on.

Prema riječima Ferdinanda Nikolle iz Ministarstva unutrašnjih poslova, takve operacije slanja državljana Afganistana u zemlje članice NATO -a biće izvedene narednih dana.

"Osim 117 državljana Afganistana koji su upravo napustili Kosovo, na Kosovu je smješteno još 891 državljana Afganistana, koji su privremeno sklonjeni i zaštićeni u kampu Bondsteel i kampu Bechtel-Enka", rekao je on.

U ponedjeljak 13. septembra 971 izbjeglica iz Afganistana stigla je na Kosovo.

Oko 810 izbeglica bilo je sklonjeno u kamp Bechtel-Eenka u Uroševcu, a 161 u američki kamp Bondsteel, takođe u Uroševcu.

XS
SM
MD
LG