Dostupni linkovi

Kosmičke ili kozmetičke promene na Tviter nalogu Roskosmosa


Ruski šef Roskosmosa, Dmitrij Rogozin, pozdravlja astronaute s međunarodne svemirske stanice, 14. mart, 2019.

Pregledanje zvaničnog Tviter (Twitter) naloga Roskosmosa 3. juna donelo bi neke upečatljive stare postove ugledne ruske državne svemirske agencije, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kao naslednik sovjetskog ministarstva koje je lansiralo prvog muškarca i ženu u svemir, Roskosmos je postao globalni brend i lider u lansiranju satelita i ljudskih posada za zemlje i kompanije širom sveta.

Ipak, neki postovi na njegovom novom imenu naloga na Tviteru, @rogozin, narušili su taj globalni imidž.

"Promenio bih sada, bez sekunde razmišljanja, sve svoje pozicije za radosti da budem u istom rovu s braniteljima Slavjanska!", navodi se u postu iz maja 2014. godine, koji govori o separatistima na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Rusija je ove nedelje lični Tviter nalog Dmitrija Rogozina, otvoreno nacionalističkog generalnog direktora Roskosmosa, @rogozin promenila u novi zvanični nalog agencije.

Nalog @rogozin ima skoro 770.000 pratilaca u poređenju s blizu 155.000 starog naloga Roskosmosa @roscosmos. Kompanija je saopštila da je izmena uvedena da ne bilo viška.

"Najvažnije objave pres službe već koordinišemo s generalnim direktorom, tako da nema smisla voditi dva paralelna naloga", rekao je šef pres službe Roskosmosa Vladimir Ustimenko za rusku državnu novinsku agenciju RIA Novosti.

Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku s Rogozinom u Kremlju u avgustu 2019. godine.
Ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku s Rogozinom u Kremlju u avgustu 2019. godine.

To je, međutim, učinjeno pre nego što su obrisani mnogi oštri postovi koje je Rogozin objavljivao pre nego što je imenovan za šefa državne svemirske agencije.

Skrinšot obrisanog Rogozinovog tvita
Skrinšot obrisanog Rogozinovog tvita

Kada su novinske agencije počele da ukazuju da je neprikladno da neki postovi budu povezani s Roskosmosom preko naloga @rogozin, tim kompanije za društvene medije kosmičkom brzinom je krenuo da ga čisti.

Do 5. juna izbrisana je većina šokantnih postova, uključujući onaj o rovovima u Slavjansku.

Skrinšot obrisanog Rogozinovog tvita
Skrinšot obrisanog Rogozinovog tvita

Obuzdavanje?

Iznenadna promena naloga na Tviteru, međutim, pokrenula je pitanja o tome da li vlada obuzdava otvorenog nacionalistu.

Manevar s Tviterom usledio je dve nedelje pošto je Ivan Safronov, bivši novinar dva najuglednija poslovna lista u Rusiji, postavljen za Rogozinovog savetnika za medijsku politiku.

To se takođe desilo u danima posle Rogozinovog međunarodnog sramoćenja.

Kompanija Spejseks (SpaceX) u vlasništvu američkog preduzetnika Ilona Maska (Elon Musk) 30. maja je s Floride lansirala raketu s dva astronauta na putu do Međunarodne svemirske stanice (MSS).

To je bilo prvo lansiranje rakete s američkog tla od 2011. godine, kada su SAD ugasile program svemirskih šatlova. Lansiranje je okončalo višedecenijski monopol Roskosmosa nad lansiranjem letelica s ljudima.

Lansiranje Spejseksove rakete 30. maja
Lansiranje Spejseksove rakete 30. maja

Na pitanje tokom konferencije za novinare posle uspešnog lansiranja 30. maja da li je Rusija poslala neku poruku, šef NASA-e Džejms Brajdenstajn (James Bridenstine) rekao je da je dobio čestitku od Rogozina.

Musk je potom kratko rekao "trampolina radi", neskriveno se podrugujući generalnom direktoru Roskosmosa, što je istaknuto u medijskim naslovima.

Posle ruske aneksije ukrajinskog Krimskog poluostrva u martu 2014. godine i podrške separatistima na istoku Ukrajini, SAD su uvele niz sankcija ruskim zvaničnicima i državnim kompanijama, uključujući Rogozina.

To je razljutilo Rogozina koji je na Tviteru u aprilu 2014. godine naveo da američki astronauti – koji su u to vreme zavisili od ruskih raketa – nadalje treba da pokušaju da s trampoline stignu do MSS. Taj tvit takođe je uklonjen.

Rogozin, poznat po antiameričkoj i antizapadnoj retorici, osnovao je nacionalističku stranku Otadžbina 2000-ih, a kasnije je bio predstavnik Rusije u NATO-u.

Kada se Vladimir Putin vratio na mesto predsednika za svoj treći mandat 2012. godine, Rogozin je postavljen za zamenika premijera i imao je zadatak da nadgleda odbrambene i svemirske industrije.

Za šefa Roskosmosa postavljen je 2018. Međutim, njegovo mandat za nadzor svemirske industrije nije išao glatko.

Dugogodišnja izgradnja kosmodroma Vostočni na Dalekom istoku Rusije obeležena je kašnjenjima i masovnom korupcijom, a neki radnici su protestovali zbog neisplaćenih zarada.

U 2018. godini otkrivena je mala rupa u svemirskoj letelici koja je pristala za MSS, dok je kvar na raketi te godine izazvao prekidanje misije američko-ruske posade.

Rogozin je prošle godine neke od kritika nazvao "preteranim" i "poremećenim kukanjem".

XS
SM
MD
LG