Dostupni linkovi

Azerbejdžan: Porodica predsednika profitira od Evrovizije


Ilham i Mehriban Alijev ispred Kristalne dvorane u Bakuu
Ilham i Mehriban Alijev ispred Kristalne dvorane u Bakuu
Piše: Khadija Ismayilova, priredio Dragan Štavljanin

Azerbejdžan se priprema da ugosti učesnike pesme Evrovizije krajem maja. Vlada ove zemlje je potrošila 134 miliona dolara za gradnju Kristalne dvorane koja ima 23 hiljade sedišta. Međutim, kako su utvrdili azerbejdžanski servis Radija Slobodna Evropa i Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji (the Organized Crime and Corruption Reporting Project - OCCRP) – porodica predsednika Alijeva ima veliku ličnu korist od ovog velikog građevinskog poduhvata.

Krajem ovog meseca, oči celog sveta biće uperene na novu zgradu podignutu na obalama Kaspijskog mora u kojoj će biti ugošćene muzičke zvezde i televizijske ekipe iz više od 40 evropskih zemalja koje će prenositi spektakl “Eurosong 2012”.

Azerbejdžan je dobio ulogu domaćina kada je pop duo iz ove zemlje Ell i Niki pobedio na ovom prestižnom takmičenju prošle godine.

Kristalna dvorana je završena pre nekoliko sedmica. Kolika je važnost ovog projekta pokazuju i česte posede predsedničkog para Ilhama i Mehriban Alijev gradilištu na kome je podizana ova zgrada pomalo smele geometrijske strukture. Međutim, njihovo interesovanje nije bilo samo ceremonijalno i patriotsko.

Projekat za izveštavanje o organizovanom kriminalu i korupciji je utvrdio da predsednikova porodica ima ličnu korist od ovog poduhvata kroz svoje skriveno vlasništvo u građevinskoj kompaniji „Azenco”.

Zvanični izvođač radova je nemačka komapnija “Alpine Bau Deutschland AG”. Međutim, deo opreme na gradilištu je imao oznaku firme “Azenco”. Rolf Her (Herr), predstavnik “Alpine Bau” u Azerbejdžanu, kazao je da je “Azenco” podizvođač. Međutim, on nije želeo da otkrije ostale detalje aranžmana.

“Azenco” ima komplikovanu strukturu vlasništva tako što u javnosti figuriraju kompanije čiji je cilj da prikriju stvarnog vlasnika.

Glasilo agencije za privatizaciju državnog vlasništva u Azerbejdžanu je objavilo 2010. godine da je kompanija “Interenerji MMC”, čije je sedište u Bakuu, preuzela 97,5 procenata akcija firme “Azenco”.

Prema izveštajima o privatizaciji iz marta 2010, druga kompanija iz Bakua, “ADOR MMC”, ima 70 odsto udela u vlasništvu “Interenerji”. U dokumentima je zabeležno da je sedište “ADOR” "7 Samed Vurgun Street”. Na istoj adresi tada su se vodile i Mehriban, Lejla i Arzu Alijeva, supruga i ćerke predsednika Azerbejdžana.

Pre dve godine, Radio Slobodna Evropa je istraživao privatizaciju infrastrukture državne vazduhoplovne kompanije, uključujući Azalbank (sada Silkwaybank), čiji je jedan od deoničara Arzu Alijeva, jedna od predsednikovih ćerki. Portparol šefa države u to vreme Azer Gasimov je to potvrdio, ali sada nije želeo da govori o pomenutom slučaju kao i konfliktu interesa.

Otvoren put za mahinacije

Koordinator “Eurosonga 2012” Sijetse Beker (Sietse Bakker) kaže da nije prava adresa za razgovor o umešanosti prve dame u gradnju Kristalne dvorane. On je istakao da su gradske vlasti Bakua naručile gradnju višenamenskog kompleksa pre nego što je Azerbejdžan dobio organizaciju “Eurosonga 2012”.

“Mi nismo uključeni u gradnju dvorane, stoga treba da za to pitate nadležne”, kaže Beker.
Ilham Alijev prisustvovao je otvaranju Kristalne dvorane
Ilham Alijev prisustvovao je otvaranju Kristalne dvorane

Međutim, predsednička uredba o gradnji Kristalne dvorane je doneta u julu 2011. godine, dakle, dva meseca nakon pobede Azerbejdžana na pesmi “Evrovozije”, čime je automatski postao domaćin ovogodišnje manifestacije.

Kristalna dvorana je drugi projekat zbog kojeg se postavilo pitanje konflikta interesa porodice predsednika Azerbejdžana. Firma “Azenco”, u kojoj ona ima vlasništvo, takođe je učestvovala u gradnji grandioznog trga Nacionalne zastave, u blizini Kristalne dvorane, na kojem se nalazi postolje sa u jednom trenutku najvišim jarbolom za zastavu (162 metra), što je 2010. godine potvrđeno u Ginisovoj knjizi rekorda. Ipak, ovaj rekord ubrzo je oboren u Dušanbeu, glavnom gradu Tadžikistana, čiji se jarbol uzdiže na 165 metara. Vrednost ovog projekta je 38 miliona dolara.

Dve trećine troškova gradnje ovog trga pokriveno je iz rezervnog fonda predsednika države, a trećina iz državnog budžeta.

Portparol Vlade Azerbejdžana Akif Ali je dobio da odgovori na pitanje kako je “Azenco” izabran kao partner u ovom poduhvatu.

Ova kompanija je angažovana u mnoštvo projekata koje država finansira. Prema podacima državne Agencije za nabavke, “Azenco” je tokom 2010. učestvovao u poslovima vrednim 79 miliona dolara.

Azer Mehtijev, direktor Centra za podsticanje ekonomskih inicijativa, politički nezavisne institucije, kaže da je “Azenco” tipična šema za proneveru bogatstva Azerbejdžana stečenog od nafte i gasa.

“Sa velikim prilivom novca u budžet od prirodnih resursa, paralelni proces monopolizacije ekonomije i preraspodele državne imovine – otvara put za mahinacije. Veliki infrastrukturni projekti, koji se finansiraju prihodima od nafte, uglavnom se dodeljuju kompanijama koje pripadaju visokopozicioniranim političarima. Vlada čuva informacije o njihovim vlasnicima kao tajnu. Državni projekti se dodeljuju firmama koje su registrovane u ofšor zonama čiji su vlasnici nepoznati zbog čega je nemoguća javna kontrola”, ističe Mehtijev.

Po njegovim rečima, posebno je teško dobiti informacije o poslovnim interesima predsednikove porodice.

Azerbejdžan je usvojio antikorupcijski zakon 2004. godine, prema kome su zvaničnici obavezni da prijave svoje prihode i svojinu, kao i bliskih rođaka.

Predsednik Alijev je naložio Vladi u avgustu 2005. godine da pripremi specijalne formulare na kojima je trebalo da zvaničnici u roku od dva meseca popune informacije o svom imovinskom statusu. Međutim, niti je ta uredba usvojena niti su političari ikada priložili pomenute podatke. Nepoznato je da li su Alijev i njegova supruga, koja je poslanica u azerbejdžanskom parlamentu, objavili informacije o svom imovinskom stanju u poslednjoj deceniji.

U januaru 2011. Alijev je najavio da će vlada preduzeti ozbiljne mere protiv korumpiranih zvaničnika.

“Eurosong 2012” će na još jedan način biti povezan sa porodicom predsednika. Između nastupa učesnika, pevač koji je odabran da zabavlja okupljene, slučajno ili ne je predsednikov zet.
XS
SM
MD
LG