Dostupni linkovi

Zaštititi službenike koji prijavljuju korupciju


Kakav je tretman državnih službenika u Crnoj Gori koji prijavljuju korupciju i zašto ne postoje zakonski mehanizmi da se dojavljivači nakon iznesenih javnih svjedočenja sačuvaju od gubitka posla?

"Krajnje je vrijeme da se u Crnoj Gori unaprijedi legislativa za zaštitu službenika koji prijavljuju korupciju", kaže Ana Novaković, šef Odjeljenja za reformu javne uprave u Centru za razvoj nevladinih organizacija koji je ovim povodom uputio inicijativu za izmjenu zakonskih propisa Gordani Đurović, predsjednici Nacionalne komisije za borbru protiv korupcije i organizovanog kriminala:

"Naime, u Crnoj Gori ni Zakon o radu ni Zakon o državnim službenicima i namještenicima ne štiti na pravi način službenike koji bi se možda usudili da prijave koruptivne radnje na njihovom radnom mjestu. Ono što bi ih i u ovom slučaju obeshrabrilo jesu primjeri u našoj državi, konkretno slučaj veterinarskog inspektora Mirjane Drašković koja je u konkretnom slučaju zbog prijave koruptivne radnje ostala b
ez posla".

Mirjana Drašković kaže da u Crnoj Gori ne postoji razumijevanje za ljude koji iz najboljih namjera ukazuju na propuste u okviru njihovih službi:

"Uvijek sam pokušavala da radim profesionalno i stručno, a to je podrazumijevalo i ukazivanje na propuste, greške, slučajne ili nenamjerne i pretpostavljenih. Poseban problem u Crnoj Gori je taj što se za kadrove koji odlučuju o sudbini državnih službenika ne postavljaju ljudi koji imaju taj kapacitet da bi mogli da odlučuju i sagledavaju u punom kapacitetu eveutnalnu grešku, propuste ili da shvate neke kapacitete koji pojedini državni službenici posjeduju. Iz tih razloga, a pošto su obično bar iz moga iskustva, u pitanju neki drugi interesi, koje ja nazivam konfliktom interesa, koja nazivam nekim drugim imenima koje treba suzbijati u skaladu sa zakonom, ja samo reagovala i to javno saopštavala, jer sam smatrala da posebno u našoj državi, u mladoj crnogorskoj državi, mi moramo svi pojedinačno da damo doprinos i da se borimo za uvođenje demokratskih principa i principa koji će da važe jednako za sve".


Novinar "Vijesti" Dragana Babović kaže da se službenici iz državne uprave veoma rijetko odlučuju da istupe i ukažu na nepravilnosti punim imenom i prezimenom:

"Naše iskustvo sa insajderima iz državnih institucija je da sve što mogu da kažu to je samo kao anonimci jer da bi imenom i prezimenom saopštili sve što znaju o svojim kolegama, šefovima oni bi sami sebi potpisali otkaz i druge sudske postupke da bi se ponovo vratili na mjesto na kojem su tako da sve informacije do kojih novinari dolaze su iz izvora koji se moraju štititi da bi se sačuvao njihov posao, u nekim slučajevima možda i život".


Upravo je zato, kaže Ana Novaković, neophodno izmijeniti legislativu i pružiti adekvatnu zaštitu ljudima koji u najboljoj namjeri prijavljuju nepravilnosti i zloupotrebama u službama u kojima rade:

"Ono što mi tražimo jeste da se izvrši konkretna intervencija u Zakonu o radu i Zakonu o državnim službenicima i namještenicima koji nijesu i ne bi trebalo da budu uopšte kompleksne. Može se donijeti i novi propis koji će obezbijediti zaštitu svim državnim službenicima i zapošljenima u privatnom sektoru da ukoliko u dobroj namjeri prijave koruptivne radnje, ne strahuju da će ostati bez posla".
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

XS
SM
MD
LG