Dostupni linkovi

Korupcija u EU: Odlazak evropskog komesara


John Dalli, FOTO: Catholic Westminster
John Dalli, FOTO: Catholic Westminster
Ako ste mislili da je korupcija odlika samo Zapadnog Balkana i tranzicije društva od privatnog interesa ka vladavini prava, tada ste se prevarili. Afera koja je ovih dana izbila na vidjelo pokazala je da je i srce EU - Evropska komisija i njeni komesari - itekako ranjivo i osjetljivo na pitanje korupcije. Slučaj Maltežanina Johna Dallija, komesara za zdravlje i pitanja potrošača, odvijao se brzo i van očiju javnosti. Optužen da je umiješan u aferu "namještanja" zakona kako bi, posredno, stekao finansijsku korist, dobio je od predsjednika Komisije, Josea Manuela Barrosa, pola sata da pokupi svoje stvari i napusti poziciju evropskog ministra.

Daleko od očiju javnosti, maja ove godine predsjednik Komisije naložio je istražnoj službi EU, OLAF, da ispita optužbe koje je protiv komesara Dallija podnijela jedna švedska firma uključena u duhanski biznis. Šveđani su tvrdili da ih je, u ime komesara, kontaktirao jedan malteški biznismen, tvrdeći da je u stanju, koristeći veze sa komesarom, izdejstvovati za njih najpovoljniju verziju zakona koji je bio u pripremi i trebao donijeti nova pravila proizvodnje i prodaje duhana u Evropskoj uniji. Naravno, dosjetljivi Maltežanin, čije ime se krije od javnosti, od Šveđana je tražio protivuslugu - nekoliko miliona eura. Tako bar tvrde iz Stockholma.

Cijelo ljeto su istražitelji vrijedno radili da bi sredinom oktobra Komisiji podnijeli izvještaj: iako nije primio nikakav novac, komesar je znao za posao koji je bio u toku.

"Dijelovi dokaza, prikupljeni tokom istrage, ukazuju da je komesar Dalli zaista bio upoznat sa mahinacijom i zahtjevom malteškog preduzimača, i da je bio upoznat sa činjenicom da ta osoba koristi njegovo ime kako bi stekla finansijsku dobit", kaže Direktor OLAF-a, Giovanni Kessler.

Istražitelji priznaju da nisu našli traga bilo kakvom novcu u igri, ali to je bilo dovoljno predsjedniku Komisije da, nakon kratkog sastanka sa Dallijem, poruči Maltežaninu: imate pola sata da napustite svoju poziciju.

"Kada je primio izvještaj OLAF-a, predsjednik Komisije se sastao sa gospodinom Dallijem kako bi sa njim razgovarao o sadržaju izvještaja. Gospodin Dalli je oštro odbijao bilo kakvu krivicu i rekao je da odmah podnosi ostavku, kako bi zaštitio svoj i Komisijin ugled. Konačni izvještaj istrage je proslijeđen vlastima na Malti i na njihovom pravosuđu je da donese odluku o mogućim narednim koracima", navela je portparolka Evropske komisije, Pia Ahrenkilde Hansen.

Tako je jedan komesar postao bivši. Ruku na srce, bio je idealna meta - mala i neuticajna zemlja, važan sektor i lična biografija u kojoj je bilo par nerasvijetljenih optužbi za korupciju. Naravno, novinarima nije bilo dovoljno ponuđeno od strane Komisije, pa su s pravom padali zaključci i pitanja - s obzirom da lobisti gotovo svakodnevno uspostavljaju kontakt sa evropskim vrhom, zar ne bi bilo pošteno da sada svi evropski komesari podnesu ostavke i budu sudski gonjeni?

Slijede zatim otvorena pitanja: kako je moguće da je, inače tromi, birokratski aparat Evropske komisije u ovom slučaju djelovao brzinom svjetlosti? Poštenje kao razlog na listi mogućih odgovora ne kotira visoko; prije bi moglo biti da je u procjeni moguće štete bolje bilo izgubiti tek dio nego cijeli ledeni brijeg.

I konačno, istražitelji nisu niti jednim svojim nalazom opovrgli mogućnost da je duhanski lobi, kao jedan od nasnažnijih na svijetu, jednostavno odlučio da makne nepoželjnog komesara. Jer, stoji činjenica, da odlaskom Maltežanina pada u vodu i cijeli proces donošenja nove regulative u toj oblasti, zakona koji bi mogao ići na štetu moćnima. Ako odgovore tražite od Evropske komisije, radite uzaludan posao - naići ćete na zid šutnje... do nove afere.
  • Slika 16x9

    Elvir Bucalo

    Novinar s diplomom Akademije likovnih umjetnosti i tri decenije iskustva, nakon rada na sarajevskoj 202-ci i Yutelu prijete i na nezavisnom radiju ISV za vrijeme rata, od 1997. izvještava iz Brisela za brojne bh. i međunarodne medija.

XS
SM
MD
LG